Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Pulenuu London Breed Fa'asilasila Polokalama Fou e Fa'aiti'itia le Carbon Emissions ma Fa'alauiloa Avanoa Fa'atasi i Malosiaga Mama

Maota o le Aai o San Francisco
  • Ofisa o Fesootaiga a le Pulenuu

NEWS RELEASE 
Ofisa o Fesootaiga a le Pulenuu
mayorspressoffice@sfgov.org

 
MO LE FAʻAMATALAGA LELEI
Aperila 7, 2022

Pulenuu London Breed Fa'asilasila Polokalama Fou e Fa'aiti'itia le Carbon Emissions ma Fa'alauiloa Avanoa Fa'atasi i Malosiaga Mama

O polokalame fou o le a fesoasoani ia San Francisco e ausia sini mataʻutia o gaioiga o le tau, e aofia ai le net-zero emissions i le 2040

SAN FRANCISCO — Mayor London N. Breed i aso nei na faasilasilaina le tele o polokalame fou o le a faaitiitia ai le carbon emissions ma siitia ai le avanoa tutusa i le malosi mama i San Francisco, e lua mea e ave i ai le faamuamua na faamamafaina i San Francisco talu ai nei Fuafuaga Fa'atino ole Tau. O fuafuaga, o loʻo faʻatautaia e le Komisi o Galuega Lautele a San Francisco (SFPUC), e aofia ai fa'aitiitiga mo le 100% le malosi fa'afouina mo tagata fa'atau maualalo tupe maua, tupe toe fa'afo'i e sui ai masini fa'atosina afi, ma fa'aosofiaga mo le fa'apipi'iina o mea tetele e fa'atauina ai ta'avale eletise. Faʻatasi, o polokalame o le a fesoasoani i le Aai e faʻalautele atili le alualu i luma i le ausiaina o sini mataʻutia o le tau a le Mayor Breed, e aofia ai le ausiaina o le leai o se afi i le 2040.

“A o tatou faamanatuina le masina o le Climate Action Month i San Francisco, e tatau ona tatou toe tautino atu i tatou lava i le faia o gaioiga e foia ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tau,” o le tala lea a Mayor London N. Breed. “O le avanoa i le eletise mama, taugofie o le fatu lea o fuafuaga a San Francisco mo le faaitiitia o le kasa oona ma faaleleia atili ai le soifua maloloina ma le soifua manuia o nuu i le isi itu o lo tatou aai. Fa'afetai i le faiga fa'apa'aga a le SFPUC, o le a fa'aauau pea le aga'i i luma i le ausiaina o se lumana'i malosi mama e tutusa ma avanoa mo tagata uma o San Franciscans."

I le tausaga talu ai, na faasilasila ai e le Pulenuu ma le San Francisco Public Utilities Commission (SPUC) o le CleanPowerSF o le a tuʻuina atu i tagata faʻatau uma le 100% eletise faʻafouina i le 2025, lima tausaga i luma atu o le Aai o le 2030 ma le luasefulu tausaga i luma o le Setete o le 2045. I le fa'amalieina o lenei tautoga, ua fa'alauiloa ai e le SFPUC se fa'asologa o polokalame fou e lagolago ai se suiga vave i le malosi fa'afouina ma avanoa tutusa mo nu'u e sili ona a'afia i suiga o le tau:

  • Tele Eletise Mama, Fa'alalo pili masina: E lua polokalame fou e ofoina atu le 100% eletise mama mo San Franciscans maualalo tupe maua. Le polokalame SuperGreen Saver o le a ofoina atu le 100% eletise fa'afouina ma le 20% fa'aitiitiga i pili o tagata fa'atau a le CleanPowerSF. O se Polokalame Fesoasoani Fesoasoani mo tagata fa'atau Hetch Hetchy Power o lo'o nonofo i fale taugofie ma fale faitele o le a maua ai le 100% eletise mama i le 30% pa'u.
  • GoSolarSF Inverter Suiga Polokalama: E mafai ona maua le $3,000 mo le asiasia, lipea, ma le toe sui o le la, o se vaega taua e mafai ona galue mo le tusa ma le afa o le umi o le ola o le la atoa. .
  • Totogi mo Meafaigaluega uma ile Fale: E mafai e tagata fa'atau a le CleanPowerSF ma konekarate fa'amaonia ona fa'aogaina fa'amalosi fou pe a fa'apipi'i se pamu vai fa'avevela, ose tekonolosi fa'avevela uma e mafai ona sui ai fa'avevela vai kasa masani. CleanPowerSF tagata fa'atau nofomau o lo'o galulue ma se konekarate fa'amaonia e mafai fa'aputu tupe toe fou ma o lo'o iai e maua ai le $5,600 mo le fa'atupuina o se pamu vai vevela fou.  
  • Totogi EV SF: Fa'avae i luga o sini a le Pulenu'u e fa'alautele le fa'aaogaina o ta'avale eletise (EV), o lenei polokalame fou e tu'uina atu ai le $120,000 i fa'amalosiaga tau tupe mo le fa'apipi'iina o atina'e tau eletise i totonu o galuega faufale fou.

"O le San Francisco Public Utilities Commission o loʻo i ai se talafaasolopito umi o le tuʻuina atu o le mana mama, saogalemu, ma faʻalagolago i San Francisco," o le tala lea a Dennis Herrera, Pule Sili o le SFPUC. “O lo’o fa’aauau pea ona matou va’ai i a’afiaga o suiga o le tau o le lalolagi i inei lava i Kalefonia, pe o le si’isi’i o le sami po’o le tele o afi tetele. Matou te iloa o le suiga i le malosi mama o se laasaga taua, faanatinati. Matou te tuuto atu i le faʻalauteleina o le malosi mama e ala i polokalame fou, fou, ma ua sili atu lo matou tuuto nai lo se isi lava taimi i le faʻamautinoaina o le malosiaga mama o se manuia lautele, ae le o se pisinisi e maua ai tupe mama."

Tala'aga ma Fa'amatalaga Fa'ailoga

Ina ia mautinoa le tele o avanoa i le malosi mama i totonu o nuu maualalo tupe maua i San Francisco, ua faʻalauiloa e le SFPUC le SuperGreen Saver polokalame mo tagata o lo'o iai nei le CleanPowerSF. O lenei polokalame o le a maua ai le 100% eletise faʻafouina ma le 20% faʻaitiitiga i masina taʻitasi mo tagata faʻatau o loʻo nonofo i tupe maua maualalo o loʻo aumau i totonu o le Setete "faʻalapotopotoga faʻaletonu." O nu'u fa'aletonu o nofoaga ia o lo'o mafatia i le tele o fa'apogai. SuperGreen Saver, lea e faʻamoemoe e faʻasalalau atu i le 1,200 tagata faʻatau, e faʻamoemoe e tuʻuina atu faʻamanuiaga o le malosi mama i nuʻu e sili ona aʻafia i le filogia o le ea.

Ia Mati 2022, na faalauiloa ai foi e le SFPUC se polokalame fa'aitiitiga fa'afou mo tagata fa'atau Hetch Hetchy Power o lo'o nonofo i fale taugofie ma fale faitele. E 30% le pa'u'u o latou pili o le eletise i masina ta'itasi ae maua fo'i le 100% o le eletise mama. Toeitiiti atoa le 400 tagata fa'atau ua sainia mo le polokalame fa'aitiitiga fou talu ona fa'alauiloa i le masina na te'a nei.

Ua faalauiloa e le SFPUC se Polokalama Suiga Inverter Solar mo tagata fa'atau e maualalo a latou tupe maua na maua se fesoasoani fa'apipi'iina o le la e ala i le SFPUC's Polokalama GoSolarSF. O le SFPUC o le a ofoina atu i le $3,000 mo le tusa ma le 500 tagata fa'atau agavaa pe a mana'omia le tautua ma sui le la inverter, o se vaega taua o le fa'aogaina o le la i luga o le fale atonu e na'o le afa o le ola fa'amoemoeina o le la atoa. O le Polokalama Suiga o le Solar Inverter e fa'amautinoa ai e mafai e tagata e ona le la o lo'o nonofo i tupe maua maualalo ona fa'aauau pea ona va'aia le maualalo o pili o le eletise o se fa'amanuiaga o latou fa'aogaina o le la, a'o fesoasoani fo'i i le A'ai e fa'ataunu'uina lana sini 100% eletise fa'afouina.

O lo'o galulue fo'i le SFPUC e lagolago le taumafaiga a le Pulenu'u ina ia ausia le fa'amama o fale uma o lo'o iai i le 2040. Amata i lenei masina, o lo'o galulue fa'atasi ai le CleanPowerSF ma le Bay Area Regional Energy Network (BayREN) e ofo atu le $1,000 i konekarate faamaonia o lo'o fesoasoani i tagata fa'atau nofomau a le CleanPowerSF e fa'apipi'i ni pamu vai fa'avevela fou, lea e fa'aoga ai le eletise nai lo le kesi fa'alenatura e fa'avevela ai vai i totonu o fale po'o fale e tele aiga. E mafai fo'i e tagata fa'atau nofomau a CleanPowerSF o lo'o galulue ma se konekarate fa'amaonia fa'aputu isi tupe toe totogi ma maua ai le $5,600 i fa'amalosiga mo le fa'apipi'iina o se pamu vai fa'avevela fou.  

Ina ia foia le kasa oona mai le vaega o felauaiga, na faalauiloa ai le SFPUC Totogi EV SF, lea e ofoina atu e oo atu i le $120,000 i faʻamalosiaga tau tupe mo le poloketi mo le faʻapipiʻiina o taavale eletise faʻapipiʻi fale tetele i le fausiaina fou. O le polokalame e fausia i luga o San Francisco's Tulafono Sauniuni Ta'avale Eletise, lea e mana'omia ai ni atina'e fou ia lava le malosi eletise mo le fa'aogaina o le EV ae e le mana'omia ai so'o se nofoaga fa'apipi'i e fa'apipi'i. O le polokalame, mo fale fa'atagaina i le 2018 pe mulimuli ane, o le a avanoa muamua na'o Hetch Hetchy Power fa'atau ae o lo'o fa'amoemoe e fa'alautele atu i tagata fa'atau a le CleanPowerSF mulimuli ane i lenei tausaga.

O lo'o fa'agaioia nei e le Komisi o Fa'atonu a le Malo o San Francisco ni auaunaga tau eletise se lua: Faʻamalosi Hetchy Mana ma Mama mamanaSF. Fa'atasi, o nei polokalame e tu'uina atu le lata i le 390,000 tagata fa'atau tupe i San Francisco ma fa'afetaui le 70 pasene o mana'oga eletise i totonu o le A'ai.

O le Hetch Hetchy Power o le fa'aogaina fa'alaua'itele a San Francisco, lea e maua ai le 100 pasene o le kasa e leai se eletise malosi i nofoaga faitele e pei o le City Hall, faleaoga ma faletusi, nisi o pisinisi tumaoti, ma fale taugofie. Na fa'alauiloa e le SFPUC le CleanPowerSF i le 2016 ma se misiona e tu'uina atu i tagata nonofo ma pisinisi i San Francisco le eletise mama, fa'afouina i tau fa'atauvaga. I le ono tausaga ua tuana'i, ua fesoasoani le CleanPowerSF e fa'aitiitia le kasa oona mai le fa'aogaina o le eletise i le 94% mai le 1990 tulaga.

E uiga i le San Francisco Public Utilities Commission

O le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) o se matagaluega a le Aai ma le Itumalo o San Francisco. E momoli atu vai inu i le 2.7 miliona tagata i le Eria o San Francisco Bay, aoina ma togafitia le suavai leaga mo le Aai ma le Itumalo o San Francisco, ma gaosia ma tuʻuina atu le eletise mama mo fale o le taulaga, tagata faʻatau fale, ma pisinisi. O la matou misiona o le tuʻuina atu lea ia matou tagata faʻatau le vai maualuga, lelei ma faʻalagolago i le suavai, eletise, ma le suavai i se auala e faʻatauaina ai mea e fiafia i ai le siʻosiʻomaga ma tagata lautele ma faʻatumauina punaoa ua tuʻuina mai i la matou tausiga.

Ofisa o Fesootaiga a le Pulenuu