Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Na manumalo San Francisco i le faai'uga a le Faamasinoga o Apili e faasaga i le FERC

San Francisco City Hall i le Po
  • Ioane Coté

NEWS RELEASE 
Fa'afeso'ota'i SFPUC:                                                                 
Ioane Coté
415-417-9319
jcote@sfwater.org
 
MO LE FAʻAMATALAGA LELEI
Ianuari 26, 2022
 

Na manumalo San Francisco i le faai'uga a le Faamasinoga o Apili e faasaga i le PG&E, FERC

Ua teena e le Faamasinoga le faamaoniga a le PG&E mo le taumafai e faamalosia SF e fausia ni masini e le manaomia ma taugata e fesootai ai galuega a le malo e pei o aoga, faletusi ma fale i le laina eletise a le PG&E.
 
SAN FRANCISCO - Le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) ma Loia a le aai David Chiu Na faasilasila mai i le aso e faapea o le faamasinoga apili a le feterale i Uosigitone DC ua tuuina atu i le Aai se manumalo tele e faasaga i le PG&E ma le Federal Energy Regulatory Commission (FERC) i luga o taumafaiga taufaaleaga a PG&E e faafitia le sooga faavae o malosiaga i nofoaga faitele e pei o aoga, faletusi ma galuega tau femalagaiga. 

"O se manumalo manino lenei mo le saʻo," o le tala lea a le Pule Sili o le SFPUC Dennis Herrera. “Mo le tele o tausaga, sa taumafai faasolitulafono le PG&E e taofia le tauvaga e ala i le taofia o fale taugofie, fale faafomai, ma isi galuega faatino a le malo, ua le mafai ai ona latou maua le laina o le PG&E. O lenei fa'ai'uga o lo'o tu'uina mai ai se fe'au manino e le'i sa'o le fa'alavelave a le PG&E. O lo'o fa'amamafa mai ai fo'i le mafua'aga e tatau ai ona tatou umia le tatou feso'ota'iga fa'aeletise fa'apitonu'u nai lo le fa'atumauina o mana'oga a le PG&E, o se solitulafono e toe ta'usalaina."

Mo le tele o tausaga, ua musu le PG&E e fa'afeso'ota'i le tele o nofoaga faitele i San Francisco i le laina eletise o lo'o ia te ia se'i vagana ua fa'aopoopo mea e le mana'omia ma taugata tele. Ia Iuni 2018, e 31 galuega fa'alaua'itele eseese, mai se fale e leai ni fale i se falemata'aga a tamaiti, na feagai ma poloka PG&E. Talu mai lena taimi, e silia ma le 100 poloketi na feagai ma faʻalavelave e le PG&E. E pei ona faaalia i se lipoti a le SFPUC na tuuina atu i le Komiti Faafoe o Supervisors ia Setema 2021, o loo iai pea le 68 galuega faatino sa feagai ma poloka PG&E e manaomia ona fesootai. 

O le fa'alavelave a le PG&E ua fa'alavelaveina ai fa'amuamua a le A'ai e pei o fale taugofie, nofoaga e leai ni fale, ma sini o suiga o le tau. Ua sili atu foi i le $13 miliona le tau o le Aai i le tolu tausaga talu ai i tau faaopoopo o meafaigaluega, tuai o tau, toe fuafuaina tau, leiloa o tupe maua a le SFPUC pe a faamalosia galuega e avea ma tagata faatau PG&E, ma le maualuga o tau o le malosi ona o le maualuga o tau a le PG&E. 

“O lenei fa'ai'uga ua iloa ai ua tele tausaga o fa'alavelaveina e le PG&E taumafaiga a San Francisco e fa'aola a tatou lava auaunaga fa'alenu'u e fa'aaoga ai la tatou lava paoa mama," o le tala lea a le Loia a le Aai o David Chiu. “E manaʻomia e le Faamasinoga le FERC e faʻamautinoa e manaʻomia moni tulafono a le PG&E mo le saogalemu ma le faʻamaoni ina ia le mafai e le PG&E ona faʻaogaina lana pule e faʻaumatia ai taumafaiga a San Francisco e tuʻuina atu taugofie, malosi lautele. E le mafai ona maua lenei manumalo pe a aunoa ma le lotomau o a tatou loia galulue malosi ma le loia muamua o le Aai o Dennis Herrera.”

O le fe'ese'esea'iga o lo'o fa'atotonu i le auaunaga fa'atausi'i a le PG&E i le SFPUC i lalo o tulafono fa'amaonia e le FERC. E fa'atau e le SFPUC le avanoa i le PG&E fa'asoa fa'asoa i San Francisco – totogi le PG&E pe a ma le $20 miliona i le tausaga – e tautua ai fale e tu'uina atu ai auaunaga a le A'ai. PG&E, i se taumafaiga e taofia le tauvaga mai le SFPUC, ua faʻalavelaveina galuega a le malo mo le tele o tausaga, manaʻomia le faʻapipiʻiina o mea e le manaʻomia ma taugata aʻo leʻi faʻapipiʻi na galuega i le eletise eletise. I se tasi faʻataʻitaʻiga, na manaʻomia e le PG&E meafaigaluega e manaʻomia ai le 30-futu i le 20-futu ile 12-futu o le avanoa - o le tele o meafaigaluega e manaʻomia e tautua ai le Falemaʻi Tele o San Francisco - e faʻaola ai se moli ma se faʻamago lima i se tulaga tutoʻatasi. fale'ele'ele mo le SFMTA felauaiga. O le tau mo meafaigaluega na mana'omia e le PG&E e $500,000; o mea tau eletise talafeagai e tusa ma le $5,000.

O le faaiuga a le faamasinoga e aofia ai apili eseese e lua mai San Francisco, e luitauina ai se faasologa o poloaiga a le FERC. Muamua, o se fa'asea a San Francisco ia Ianuari 2019 e uiga i mana'oga a le PG&E mo meafaigaluega taugata ma le le mana'omia, lea ua mamanuina mo feso'ota'iga muamua eletise maualuga. Na finau San Francisco e faapea o fesoʻotaʻiga lua, o loʻo ave ai le maualalo o voltage, o ituaiga fesoʻotaʻiga talafeagai ia mo nei galuega. O le FERC na fa'atasi ma le PG&E, ma na talosaga San Francisco i le DC Circuit Court, lea na fa'ai'uina ma le tonu i le Aai. 

O le faamasinoga apili, i se faaiuga autasi a le au faamasino e toatolu, na maua ai le faaletonu o le faia o faaiuga a le FERC, ma matauina i vaega eseese i le faaiuga e faapea o le FERC "e le lava le faamaoniga mo lana faaiuga," "e le fetaui ma lana avega. o le faia o fa'ai'uga fa'atatau," ma o le " 'fa'asinomaga a le FERC i mea taua,' ... "e le lava e fa'amalieina ai le matafaioi a le [FERC] e fa'atino le 'fa'atatau' ma le 'fa'avae' fa'ai'uga.

Na matauina foi e le faamasinoga e faapea:

 “… o poloa'iga i le toe iloiloga o lo'o fa'ailoa mai ai se faiga fa'alavelave o le lē fa'alogo lelei i a'afiaga fa'afeagai fa'atauva'a a le pulega a le PG&E o lana Fa'asologa o avanoa avanoa. E silia ma le seneturi talu ai, na faʻatagaina ai e le Konekeresi le Hetch Hetchy System e le gata ina tuʻuina atu ia San Francisco se punaʻoa taugofie ae faʻamautinoa ai le tauvaga i lana maketi faʻatau oloa. I le feagai ai ma tagi e faapea o le PG&E na le fiafia i lena tauvaga e ala i le faʻatauaina o ana lava auaunaga faʻatau oloa ma le teenaina o le auaunaga mo tagata faʻatau sa tautua ai San Francisco mo le tele o tausaga, [FERC] na le mafai ona ausia lona 'tiute' e faʻamautinoa o tulafono poʻo faiga e aʻafia ai fua faʻatau oloa 'atoa. tonu ma talafeagai.' ”

O le mataupu lona lua na fofogaina e le faamasinoga na amata i se faasea i San Francisco i le 2013 e faatatau i tama matutua o tagata faatau na auauna atu seia oo i le 1992. Na maua e le faamasinoga o poloaiga a le FERC i le tama matua, ua faatapulaa ai le mafai e le Aai ona faaauau le tautuaina o le tele o tagata faatau sa latou tautuaina. i le 1992, "e pulepuletutū ma taupulepule."

O le faaiuga a le faamasinoga na faalēaogāina ai poloaiga a le FERC i nei mataupu ma toe faafoi atu mataupu i le FERC mo "isi taualumaga e ogatasi ma lenei manatu."

Faitau le faaiuga atoa iinei.

O le fa'ai'uga a le fa'amasinoga e sau a'o le Komiti Fa'atonu a San Francisco. Komiti Fa'aaogā Fa'afanua ma Felauaiga ua fa'atulaga e faia le fofogaina o le fa'alavelave a le PG&E i galuega a le malo i le itula e 1:30 i le aoauli o le Aso Gafua, Ianuari 31, 2022.

E uiga i le San Francisco Public Utilities Commission 
O le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) o se matagaluega a le Aai ma le Itumalo o San Francisco. Na te momoliina vai inu i le 2.7 miliona tagata i le Eria o San Francisco Bay, aoina ma togafitia le suavai leaga mo le Aai ma le Itumalo o San Francisco, ma gaosia le eletise mama mo fale o le taulaga, tagata nofoia, ma pisinisi. O la matou misiona o le tuʻuina atu lea ia matou tagata faʻatau le vai maualuga, lelei ma faʻalagolago i le suavai, eletise, ma le suavai i se auala e faʻatauaina ai mea e fiafia i ai le siʻosiʻomaga ma tagata lautele ma faʻatumauina punaoa ua tuʻuina mai i la matou tausiga. A'oa'o atili ile www.sfpuc.org. 

Ioane Coté