Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.
vai

Uunaia e le SFPUC Tagata Fa'atau e Fa'aitiitia le Fa'aogaina o Suavai i fafo

Su'esu'ega A'oa'o Suavai: O lē e ona le fale o Peter Monks, agavale, na maua se su'esu'ega fa'apitoa mo vai mai ia Andrew Ho, taumatau, o se Tekinisia o Auaunaga Suavai i le San Francisco Public Utilities Commission.

NEWS RELEASE 
Ioane Coté
415-417-9319
jcote@sfwater.org

MO LE FAʻAMATALAGA LELEI
Ia 24, 2022

Ua una'ia e le Komisi o Galuega Lautele a San Francisco Tagata Fa'atau e Fa'aitiitia le Fa'aogaina o Suavai i fafo

Ua faia e le ofisa se gaioiga e ulufale ai i le tulaga 2 o le lamala

SAN FRANCISCO – O le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) na siitia i le aso e faʻaititia atili le faʻaogaina o le vai ina ia ogatusa ma valaʻau mo le faʻasao a le Kovana Gavin Newsom ma le Setete o le Suavai Pulea Faʻatonu. I le faia o lea mea, na faamamafaina ai e taitai o lala sooupu e tatau i tagata faatau ona faaitiitia le faaaogaina o vai i fafo i lenei taumafanafana e tausia ai le suavai. O le gaioiga a le SFPUC ua siitia ai le lala sooupu i le Laasaga 2 o lana Fuafuaga Faʻafuaseʻi o le Suavai i se 11% faʻaititia o le faʻaogaina o le faʻaogaina, faʻaalia ai le faʻaauau pea o le manaʻomia mo le faasaoina o le suavai i le Bay Area, aemaise lava le faʻaogaina i fafo. E silia ma le 2.7 miliona tagata nonofo ma pisinisi i le itumalo o Alameda, Santa Clara, San Mateo ma San Francisco e faalagolago ile Hetch Hetchy Regional Water System mo a latou vai inu.

"E taua tele le faʻaitiitia e a matou tagata faʻatau uma le faʻaogaina o vai i fafo i lenei taumafanafana," o le tala lea a le Pule Sili o le SFPUC Dennis Herrera. “E ui lava o a matou tagata faʻatau o loʻo i totonu o le pito sili ona maualalo le faʻaaogaina o le vai i le setete, ae o loʻo matou i ai i le tausaga tolu o se lamala, ma e leai se tasi na te iloa pe o le a le umi e tumau ai. E tatau ona tatou faia uma gaioiga e faʻaauau pea ina ia mautinoa o loʻo lava a tatou vai sapalai." 

Na fa'ailoa e le SFPUC se Fa'alavelave Fa'afuase'i mo le Suavai ia Novema 2021, lea na aofia ai se vala'au mo le fa'aitiitiga o le vai e 10% i tagata fa'atau uma a le SFPUC, e le gata i San Francisco ma i le Bay Area lautele o lo'o tautua ai. I lena taimi, na faʻamaonia ai e San Francisco le faʻaauauina o taumafaiga faʻasao, e aofia ai le faʻamalosia tumau tapu o otaota vai, ua uma ona faʻaaogaina talu mai le 2015 lamala. O le gaioiga ia Novema na faʻatulafonoina ai se totogi le tumau 5% lamala i luga o le SFPUC faʻatau oloa, lea na faʻamalosia Aperila 1, 2022. 

I le taimi nei, ua fa'aaogaina e le Komisi o le SFPUC se fa'aitiitiga o le fa'aogaina o le vai i le 11% pe a fa'atusatusa i le fa'aogaina o le vai i le tausaga fa'aletupe 2019-2020. O le fa'aitiitiga ofo fua e 11% o lo'o feso'ota'i ma le La'asaga 2 o Fa'aletonu o le Fuafuaga Fa'afuase'i mo Fa'aletonu Suavai (WSCP) a le lala sooupu, e ōgatasi ma mana'oga a le Setete. O le fa'aitiitiga o le a amata ia Iulai 1, 2022. 

O lo'o fa'aauau pea ona fa'alauiloa e le SFPUC ma ana tagata fa'aitumalo le lāmala ma fa'amalosia le fa'asaoina o vai. O le fa'aauauina o fa'asalalauga fa'asalalau e aofia ai fa'asalalauga fa'atekinolosi i le tele o alaleo i le gagana Peretania, Sipaniolo, Saina, ma le Tagalog, laupapa fa'aeletoroni i luga o le Alatele o Bay Area, fa'ailoga pasi a le SFMTA, fa'aofi o pili ma nusipepa, ma le galulue fa'atasi ma a tatou pa'aga o le Bay Area. Ole fa'aogaina ole vai e fa'asusu ai e masani ona fa'atupula'ia i masina mafanafana ole tau mafanafana. Ina ia ausia a tatou sini faʻapolopolo, faʻaitiitia le faʻaogaina o vai i fafo o le a taua tele i lenei taumafanafana. 

“O sui o le Bay Area Water Supply and Conservation Agency (BAWSCA), e fai ma sui o tagata e faaaogaina le suavai i itumalo o Alameda, San Mateo, ma Santa Clara i lalo o le tulafono a le setete, e lagolagoina le talosaga a le SFPUC mo le toe faaitiitia o le faaaogaina o le suavai ma le taitaiga faaauau pea o le faasaoina o le suavai a Kovana Newsom. i Kalefonia,” o le tala lea a Nicole Sandkulla, le Pule Sili o le BAWSCA. “Ua tuuto atu le BAWSCA i le faaauauina o le faasao ina ia mautinoa le faasaoina o le sapalai taua o loo faalagolago i ai le Bay Area.”  

O le SFPUC e tu'uina atu puna'oa maua fua i ana tagata fa'atau e fa'aitiitia ai lo latou fa'aogaina o le vai, e aofia ai su'esu'ega fa'apitoa mo vai i totonu ma fafo; mea fa'aoga lelei e maua ai le suavai e pei o fau fau ea ma ta'ele; ma toe totogi i luga o mea faigaluega lelei vai. A'oa'o atili ile sfpuc.org/savewater. O tagata fa'atau i totonu o le itulagi fa'atau oloa e mafai ona maua punaoa fa'asao vai i https://bawsca.org/community/drought

E uiga i le San Francisco Public Utilities Commission
O le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) o se matagaluega a le Aai ma le Itumalo o San Francisco. E momoli atu vai inu i le 2.7 miliona tagata i le Eria o San Francisco Bay, aoina ma togafitia le suavai leaga mo le Aai ma le Itumalo o San Francisco, ma gaosia ma tuʻuina atu le eletise mama mo fale o le taulaga, tagata faʻatau fale, ma pisinisi. O la matou misiona o le tuʻuina atu lea ia matou tagata faʻatau le vai maualuga, lelei ma faʻalagolago i le suavai, eletise, ma le suavai i se auala e faʻatauaina ai mea e fiafia i ai le siʻosiʻomaga ma tagata lautele ma faʻatumauina punaoa ua tuʻuina mai i la matou tausiga. A'oa'o atili ile www.sfpuc.org