Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Mai se Itulau Gaogao i Luga o le Pa: Ua Fa'amatala e Carolyn Chiu le Fa'afefea ona Fa'atupuina Fou Biosolids Digesters.

Carolyn Chiu o lo'o tu i le nofoaga o le Fale Togafitiga i Sautesasae, Biosolids Digester Facilities project
  • Heidi Anderson

I le Bayview i le tautotogo na te'a nei, a'o amata ona fa'atupula'ia le tele o sima fa'ameamea i luga o le Fale Togafitiga i Sautesasae (SEP), o le Pule Sinia o le Poloketi Carolyn Chiu na fa'aalu sina taimi e mafaufau ai i le aga'i i luma. 

O Chiu o le Pule Sinia o le Poloketi i le SFPUC's Biosolids Digesters Facilities Project (BDFP), o le SFPUC lea o galuega tetele tetele i lalo o le Sewer System Improvement Program (SSIP). Faatasi ai ma le taʻitaʻiga a Chiu, na amata ai le BDFP o se manatu ma o loʻo faʻagasolo lelei nei e suia fale faʻamaʻi tuai i le SEP i nofoaga fou, faʻalauteleina, faʻatuatuaina, ma faʻaonaponei mo togafitiga faʻamaʻa. 

Amata ile Itulau Avanoa
“Na amata uma i tua i le ogatotonu o le 1990,” o le tala lea a Chiu. "Na iloa e le aufaigaluega a le Aai o loʻo i ai nei eli ua matutua ma mafua ai le manogi manogi i le pitonuʻu, ae nai lo le faʻaauau pea ona toe faʻaleleia, na latou filifili e fausia ni meaʻai fou." O le faia o lea mea, na ia fa'aopoopo mai ai, o le a fa'amautinoa ai o le a fa'agaoioia nofoaga e ala i le lumana'i va'aia ma maua ai se avanoa e fa'aitiitia ai a'afiaga o fale i tagata lautele.

I le mae'a ai o le tele o tausaga o felafolafoaiga fa'alaua'itele ma totonu ma felafolafoaiga, na amatalia le BDFP i le 2010 ma Chiu i luga o le va'a e avea ma Pule o Poloketi. O le mea na sosoo ai o le sefulu tausaga pe sili atu o faʻamatalaga faaopoopo a tagata lautele, talanoaga a le pitonuʻu, talanoaga o paketi, fuafuaga malosi, ma mamanu. "A e fuafuaina se mea taua e pei o se fale fou e togafitia ai le 80% o le afa o San Francisco ma le suavai leaga, e tele mea e te mafaufau i ai," o le tala lea a Chiu.

O le poloketi o le a avea ma se fa'aputugatupe fa'atuputupulaia, o lea na maualuga ai le mamafa i totonu o le SFPUC. “Na matou amata i se itulau avanoa,” o le tala lea a Chiu. "Ma ona o lena mea, na tatau ai ona matou faia le tele o filifiliga - mai le mea e tuʻu ai le digester, i tekinolosi matou te faʻaaogaina, pe faʻafefea ona matou fausia, ma e oʻo lava i le puʻupuʻu ma le umi o le gaioiga ma le tausiga faifaipea."   

O lu'itau o le poloketi sa sili atu i mea fa'apitoa. "O loʻo matou i ai i le Bayview community, lea o loʻo i ai tala faʻasolopito ma faʻaauau atugaluga e uiga i le faʻamasinoga o le siosiomaga, tutusa, ma galuega." Ae o le fua o tupe teufaafaigaluega na maua ai se avanoa tulaga ese e lagolago ai foi le soifua maloloina ma le malosi o le nuu lata ane. 

E ala i le Poloketi Leipa Agreement, vavalalata vavalalata ma le Ofisa o le Tamaoaiga ma le Atinaʻeina o Tagata Faigaluega, ma taumafaiga a le SFPUC mo tagata faigaluega i totonu o nuʻu, o le poloketi e tuʻuina atu ai aʻoaʻoga ma avanoa faigaluega i tagata o le Bayview-Hunters Point ma pisinisi laiti. E le gata i lea, e faʻavae i luga o faʻamatalaga lautele, o loʻo faia e le vaega o le poloketi se taumafaiga tuʻufaʻatasia e faʻaitiitia ai le manogi, faʻaopoopo faʻataʻitaʻiga lautele, ma faʻaleleia le matagofie ma le auala.

Sa tatau fo'i ona iloilo e le vaega o le poloketi po'o a ni suiga ma ni a'afiaga e ono tula'i mai e aofia ai le fa'ata'atiaina o le fa'atupulaia o le faitau aofa'i ma le iloiloina o fa'amaumauga o le tau ma mafui'e. 

Ona o le malosi o le SFPUC i le avea ma tuaoi lelei ma fausia se lumanaʻi gafataulimaina, o le poloketi na maua talu ai nei le Envision Platinum Award e le Institute for Sustainable Infrastructure. O le fa'ailoga o le tulaga fou lea mo atina'e fa'ale-aganu'u gafataulimaina e tutusa ma faiga fa'avasega LEED mo le fa'atulagaina o fale lanu meamata. E le pei o le LEED, o le Envision certification e suʻesuʻeina vaega e lima e saofagā i le lelei agafesootai, tamaoaiga, ma le siosiomaga i luga o se nuʻu.

Tuputupu ae i le La'au
I le taufaaiuiuga o le 1980s, a o lei taitai ona fesoasoani o ia i le fausiaina o le atinae tetele a le SFPUC, na maua ai e Chiu se galuega o se tagata faigaluega i le taumafanafana i le Fale Togafitiga i Sautesasae ao maua lona faailoga i le Civil Engineering i le Iunivesite o Kalefonia, Berkeley.

O le aafiaga na mamanuina ai lana galuega. “Na ou faia le tele o galuega muimui, ae sa ou aʻoaʻoina e uiga i le faiga o le vai otaota i le taimi atoa,” o le tala lea a Chiu. Na ia toe manatua le tele o aso vevela o le taumafanafana na galue ai i luga o fale eliina tuai i le u'u mai o fa'ata'ita'iga palapala. 

Na iu ina nofo o ia i le mavae ai o le taumafanafana, faigaluega faavaitaimi a o i ai pea i le aoga. “Ou te fiafia e fai atu na ou ola ae i lenei laau,” o le tala lea a Chiu.

E uiga i le Poloketi Fale Fa'ato'aga Biosolids Digester
Ole Biosolids Digester Facilities Project (BDFP) ose vaega taua o le fa'aleleia o Fale Togafitiga i Sautesasae e tasi i le olaga. O le poloketi a le BDFP o loʻo suia ma toe faʻafeiloaʻi nofoaga uma o togafitiga faʻamaʻi ua leva ona faʻaogaina ma sili atu ona faʻatuatuaina, lelei, ma faʻaonaponei tekinolosi ma fale. O lenei poloketi o le a fesoasoani e suia le SEP i se nofoaga faʻaonaponei e toe faʻaleleia punaoa, faʻatagaina le SFPUC e ausia ana sini maualuga-o-auʻaunaga, ma avea ma nofoaga matagofie e galue ma asiasi.

O fale fou e fa'amautinoa e 100% o biosolids ma biogas ua gaosia o le a fa'aoga lelei ma maua ai le toe fa'aaogaina mo le fa'aogaina o faiga. O le mamanu fou e faʻaleleia atili ai le faʻatuatuaina o le seismic, faʻafetaui i le faʻamoemoeina o le siʻitia o le sami, ma faʻatapulaʻaina le manogi. 

A mae'a loa, o le a fa'aliliuina le fale fa'ato'aga vai otaota aupito tele i totonu o le taulaga e avea ma nofoaga fa'aonaponei e toe fa'aleleia ai punaoa e sili atu lona manogi, foliga lelei ma sili atu ona lelei.