Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Le Auala e Fautuaina ai e le Komesina Amerika Sanchez mo Lana Afioaga

Le Auala e Fautuaina ai e le Komesina Amerika Sanchez mo Lana Afioaga
  • Donovan Gomez

I le avea ai ma komesina o le Nofoaga i Sautesasae, ua fesoasoani Amerika Sanchez i le faia o faaiuga taua e fai ma sui o lona nuu. O le Komesina o Sanchez o se tagata nofomau i le Bayview ma e fiafia tele e foaʻi atu i lona nuu. O lo'o galue fo'i o ia o le Pule A'oga mo le Five Keys Charter Schools and Programs, o se taula mautotogi i le Southeast Community Center. 

Le Auala e Fautuaina ai e le Komesina Amerika Sanchez mo Lana Afioaga

O lo'o fautua le Komesina o Sanchez mo ana tamaiti a'oga ma o latou aiga ina ia a'oa'o atili e uiga i avanoa faigaluega o lo'o avanoa i totonu o pisinisi fa'apitoa. “E tusa lava pe o se tagata matua, e mafai ona e toe foʻi i le aʻoga pe maua ni aʻoaʻoga faʻapitoa e amata ai se ala faigaluega fou. O le tele o galuega i totonu o pisinisi e mafai ai ona faʻafeiloaʻi tomai; e le gata i lea, o loʻo iai foʻi faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu o loʻo taulaʻi i le atinaʻeina o tagata faigaluega i totonu o pisinisi faʻaoga," o lana tala lea. "E le o tuai ona e aʻoaʻo ma toe faʻafouina oe lava!"

Na ia faʻamatala atili le taua o le faʻaalia o ana tamaiti aʻoga i ala faigaluega i pisinisi faʻaoga. "O le alamanuia faʻaaogaina e faʻafeiloaʻi ai le tele o faʻafitauli ma manaʻoga lautele. I le avea ai ma se faiaoga, ou te iloa o tamaiti aʻoga e masani lava ona fesiligia le tele o fesili faʻapitoa, e pei o le: 'E faʻafefea ona oʻo mai le eletise i loʻu fale?' po'o le 'O le a le tele o timuga e mana'omia e fa'amuta ai se lamala?' I tua atu o nei ituaiga o fesili, o loʻo i ai tagata atamamai e mafai ona tuʻuina mai tali."

O lana sailiga mo a'oa'oga moni mo ana tamaiti a'oga ua ta'ita'iina ai o ia i a'oa'oga eseese i fafo atu o le potuaoga. Sa auai o ia i asiasiga a faiaoga i fafo atu o le Iunaite Setete, sa tautua i komiti asiasi a le Western Association of Schools and Colleges, ma sa avea ma sui auai i le tele o faalapotopotoga faapolofesa mo faiaoga. "O le tele o loʻu femalagaaʻi ma fegalegaleai ma tagata uli mai atunuʻu eseese, ou te iloa e tele a matou mea e tutusa ai ma e mafai ona tuʻufaʻatasia le sao i le lautele o tagata Black, iinei i le Iunaite Setete, ma fafo atu. E tele naua avanoa mo le alualu i luma o agafesootai, faaupufai ma le tamaoaiga, pe afai e mafai ona tatou faʻaauau pea le taliaina o le 'matou mafaufau'.

Ina ua fesiligia pe o le a le uiga o le Black History Month ia te ia, na ia fai mai o se faamanatu o le auala na vaneina ai e tagata Black Amerika se avanoa i itu uma o le sosaiete Amerika. "O le masina lenei e faʻamanatuina ai faʻailoga o tagata faʻapitoa oe na faʻavaeina, foafoa ma faʻataʻitaʻiga o soʻo se matata," o lana tala lea. "O le Black History e faʻamamaluina foi aafiaga o tagata Black Amerika i aso uma, oe na faʻatautaia le tele o luʻitau, ma mafai lava ona maua le alalafaga, manuia ma le fiafia, e ui lava i na faʻalavelave."

Donovan Gomez