Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Bayview-Hunters Point History: Manatua Alex Pitcher

O le foyer o le Southeast Community Center i le 1550 Evans Avenue e aofia ai se ata sili atu nai lo le olaga o Alex Pitcher, o le na taʻitaʻia le "The Big 6" faʻalapotopotoga faʻalapotopotoga faʻalapotopotoga na lagolagoina mo le uluai nofoaga tutotonu.
  • Heidi Anderson

A e savali atu i totonu o le Nofoaga Autu a le Nuu i Sautesasae fou, o loʻo i le 1550 Evans Avenue i le pitonuʻu o Bayview-Hunters Point, e faigata tele ona misia ata lapopoa-nai lo le olaga o loʻo matagofie i puipui. 

O ata e faʻamamaluina le talatuu o le "The Big 6" faʻalapotopotoga faʻalapotopotoga na taʻitaʻia le gaioiga mo le uluai nofoaga autu e aofia ai: Alex Pitcher, Harold Madison, Ethel Garlington, Dr. Espanola Jackson, Shirley Jones, ma Elouise Westbrook.

I le isi itu o le savili o lo'o i ai se avanoa e tumu i le la e fa'aigoaina ai le igoa o Alex Pitcher. E aofia ai fa'alo e 30-futu-maualuga ma se puipui e matala e pei o se faitoto'a o le faletaavale i se plaza ma nofoa fa'afiafia. 

Talu ai nei, na faʻaalu ai e le fanau e toʻalua a Alex Pitcher, o Barbara Smith ma Will Pitcher, se taimi e faʻasoa ai nisi o mea e manatua ai le taʻitaʻi fagogo Bayview-Hunters Point, lea na maliu i le 2000.

Manatua Papa

“E tatagi pea le matou telefoni, ma sa ia fesoasoani pea i tagata,” na manatua ai e lona afafine o Barbara Smith, 72, o loo nofo nei i Elk Grove, Kalefonia. “O ia o se tagata moni o le nuu.” Na manatua manino e Barbara le fiafia o lona tama e auauna atu i le Bayview Hunters-Point community faapea foi ma le galue mo faalapotopotoga e pei o le Economic Opportunity Council. “Sa fiafia o ia e faigaluega,” o le tala lea a Barbara. “Pau lava le mafuaaga na taofi ai, ina ua 74 ona tausaga, ona sa maua o ia i le kanesa. Semanu e 100 tausaga o Tama ia Setema a sau ma e faigaluega pea pe ana ola mai i le aso,” o lana ata lea. 

O le atalii o Alex, o Will Pitcher, i le lua o lona fale i Bayview lea e faaalia ai ma le faaeteete ma le mitamita faailoga o lona tama, tusipasi o le mamalu, ma faamalo mai le tele o faalapotopotoga e aofia ai le Komiti Faafoe o Supervisors i San Francisco.

Ona o le tuuto faifai pea a lo la tama i gaoioiga a le lotu ma le nuu i o la olaga atoa, e manatua uma ai e Barbara ma Uili lana galuega ma le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) i le nofoaga tutotonu o se tasi o le tele o fonotaga, telefoni ma mea e tutupu. "E foliga mai e leʻi i ai o ia i le fale. O nisi taimi e sau ai i le fale, e ai, ona toe alu atu lea i fafo mo se isi sauniga,” o le ata lea a Uili.

Uili Pitcher, 68, sa fiafia e fa'aalia le lua o lona fale i Bayview, lea na fa'atulaga lelei ai le tele o fa'ailoga. O le faatumuina o puipui o tusi faamaonia o le mamalu ma faamalo mai le tele o faalapotopotoga e aofia ai le Komiti Faafoe o Supervisors San Francisco, Southeast Community Center Facility Commission, San Francisco Department of Public Works, San Francisco Chapter of NAACP, ma le tele o isi. O loo tautau foi i luga o le puipui se ata o talafou mai le Iunivesite i Saute i Baton Rouge, Louisiana, i le aso Aperila 1951. O loo lisiina ai lona tama o se tasi o uluai faauu i lana aoga faaloia.

Na siitia Alex ma lona faletua o Rosalie i San Francisco i le 1963. “E te fia iloa po o le a le mea na ia faia ina ua faatoa taunuu mai iinei? O ia o se teutupe i le fufulu taavale i le aso 16 ma Valencia, "o le tala lea a Will. “Sa i ai sona faailoga faaloia, ae o le mea lena e tatau ona ia faia. Na ia masani i tagata uma, sa ia fesoasoani i tagata sa ia feiloai i ai i ona tomai faaloia, ma sa amata ona agai i luga i totonu o le nuu,” o le faaopoopo lea a Will.

O Rosalie, 96, e le’i avanoa e fa’atalanoaina. E nonofo o ia ma Uili, ma o loo la tausia uma o ia ma Barbara. “O Tina sa avea ma fesoasoani tausi soifua i Kaiser. Ina ua le faigaluega o ia, sa la o ma Tama i soo se mea,” o le tala lea a Barbara.

Galuega a Alex Pitcher ma le fa'amaoni i lana fa'alapotopotoga

Na ola ae Alex Pitcher i Baton Rouge, Louisiana, lea na avea ai o ia ma se tasi o uluai loia Aferika Amerika i lena setete. O iina na ia taʻitaʻia ai se gaioiga e tau mo le faʻatagaina o tamaiti aʻoga uliuli i Louisiana State University. I le 1950, na ia faʻafeiloaʻi le tagata aʻoga uliuli muamua i le vasega ma amata lana galuega o le faʻaleagaina o aʻoaʻoga lautele ma faʻalauteleina le tutusa.

Ona amata loa lea ona ia galulue vavalalata ma le loia a le NAACP, Thurgood Marshall, i le Brown v. Board of Education. O se tasi lea o mataupu pito sili ona tele o aia tatau a le US Supreme Court i lena taimi, lea na iu ai ina talepeina le "eseese ae tutusa" aoaoga faavae. Na i'u ina fa'atulafonoina le fa'a'ese'esega, ma fa'amalosia ai a'oga e tu'u'ese. O le taimi lava na siitia atu ai o ia i San Francisco, sa auai Alex i le alualu i luma o le tamaoaiga i le lotoifale ma le maualalo o tupe maua o le faatauina o fale. Na avea o ia ma faatonu sili o le Bayview-Hunters Point Housing Development Corporation ma se faufautua mo nuu mo le Matagaluega o Galuega Lautele a San Francisco's Water Clean Program.

Sa galue foi o ia o se tiakono i le Providence Baptist Church, sa avea ma sui o le African American Democratic Club ma Black Leadership Forum, ma o se sui malosi o le tele o komiti a le SFPUC. Na tofia Alex e avea ma peresitene o le San Francisco mataupu o le NAACP i le 1994.

Galulue fa'atasi ma le SFPUC e Fausia le Nofoaga Tutotonu

A'o le'i faia lena mea, i le 1979, sa galulue Alex ma se vaega o le a ta'ua o le "The Big 6" e fautua mo le aia tatau a le pitonuu i se nofoaga tutotonu i le 1800 Oakdale Avenue. O se vaega o se maliliega ma le SFPUC e fa'amalieina a'afiaga o le Fale Togafitiga Suavai Lafoa'i i Sautesasae i luga o nu'u lata ane. 

Na manino mai i le 2015, i se taimi umi talu ona maliu o ia, o le a manaʻomia le tele o toe faaleleia i le nofoaga autu muamua. Na amata e le SFPUC se taumafaiga tele mo le sailia o manatu o tagata lautele pe tatau ona toe faaleleia le nofoaga tuai pe tatau ona fausia se nofoaga fou faaonaponei. O i'uga na matua'i fa'amaualuga ai le fausiaina o se nofoaga fou e fa'ataunu'u atoatoa i folafolaga o le ulua'i feagaiga mo le afio'aga.

I le 2020, faʻatasi ai ma le fesoasoani a le tele o faʻalapotopotoga e le o ni tupe mama, na faia ai e le SFPUC se isi taumafaiga faʻalautele e aʻoaʻo ai e uiga i polokalame ma mea faʻapitoa e fia vaʻaia e tagata lautele i le nofoaga fou. O lea fa'amatalaga ua fa'aaogaina e atia'e ai polokalame fou ma faiga fa'apa'aga e fa'afetaui ai mana'oga o le atunu'u. O le Nofoaga Tutotonu a Nuu i Sautesasae na tatala aloaʻia i le 2022.

Faitau atili e uiga i le Southeast Community Center iinei.