Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Fa'amanatu le masina o Pisinisi Uliuli: Fa'amalosia Pisinisi a-Black i San Francisco ma le US

Vaaiga o San Francisco mai Dolores Park.
  • Donald Pollitt

Aukuso o se masina o faʻamanatuga, e le gata mo aso mafanafana o le taumafanafana ae faʻapea foi mo se mea e sili atu ona taua - Black Business Masina. O lenei fa'alavelave fa'aletausaga o se taimi e fa'ailoa ma fa'afetaia ai sao taua a pisinisi a Black i San Francisco ma le Iunaite Setete atoa. O le amana'iaina lea o la latou matafaioi i le una'ia o le eseesega, tutusa, ma le tuputupu a'e o le tamaoaiga.

E le mafai ona manatu faatauvaa i le aafiaga o pisinisi a le Black i le tamaoaiga o le atunuu. E tusa ma le 10% o pisinisi uma a Amerika e ana Black, ma i totonu o pisinisi laiti, e tusa ma le 30% o pisinisi a Black. O nei pisinisi o loʻo faʻasalalau i vaega eseese, e aofia ai le tausiga o le soifua maloloina, galuega faʻaagafesootai, toe faʻaleleia ma le tausiga, fale lalelei, faleaiga, ma isi mea.

O a'a o le Black Business Month na amata mai i le 2004 ina ua aufaatasi Frederick E. Jordan, o se inisinia fai pisinisi, ma John William Templeton, le peresitene o le eAccess Corp, e amatalia lenei faafiafiaga faaletausaga. O la latou sini o le lagolago lea i le 2.6 miliona Aferika Amerika pisinisi ma faʻamalosia le au faipisinisi Black e faʻatoʻilaloina luitau tulaga ese na latou feagai i le faigamalaga faʻapisinisi. O le poto masani a Frederick E. Jordan i le tauivi e maua se lagolago tau tupe ina ua ia amataina lana lava kamupani i San Francisco i le 1969 na musuia ai le faavaeina o lenei mea.

E ui lava i faigata o loʻo faʻasaga ia i latou, e toʻatele le aufaipisinisi Black ua ausia le manuia mataʻina, saunia le ala mo tupulaga i le lumanaʻi. Mai le taufaaiuiuga o le 1700s, o tagata uli sa'oloto ma faapologaina na taumafai i pisinisi eseese, e aofia ai fale ulu ulu, faleoloa tapaa, ma fai seevae. O le vaitau i le va o le 1900 ma le 1930 e masani ona taʻua o le 'tausaga auro' o pisinisi a Black, ma itumalo atoa, pei o le Black Wall Street i Tulsa, Oklahoma, o loʻo olaola i lalo o le pule a le Black.

O se tasi o faalapotopotoga iloga na lagolagoina le pisinisi a Aferika Amerika o le National Negro Business League, na faavaeina i le 1915. O lona aafiaga na faalautele atu i luga o le 34 setete, ma maua ai le lagolago lautele mo pisinisi Black. E oo atu i le 2002, 1.2 miliona o le 23 miliona pisinisi i le Iunaite Setete sa umia e Black, ma maua ai le sili atu i le $150 piliona i tupe maua.

I San Francisco, i lalo o le taʻitaʻiga a le Mayor London N. Breed, o loʻo faʻagasolo taumafaiga e lagolago ma faʻamalosia le talatuu o pisinisi Black. O le faia o se lisi o pisinisi a Black fa'amoemoe e fa'ailoa le fa'amanino o le aufaipisinisi Black ma tu'uina atu i tagata nofoia se auala faigofie e su'e ma lagolago ai nei atina'e. O lenei fuafuaga e ogatusa ma le Ofisa o le Tamaoaiga ma le Aufaigaluega Atina'e ina ia una'ia avanoa tutusa tau tamaoaiga mo nu'u uma ma fa'aleleia taunu'uga tau tamaoaiga mo pisinisi a tagata Black i totonu o le A'ai.

A o tatou faamanatuina le masina o Pisinisi Uliuli, ia tatou iloa le maufetuuna'i ma le fatufatua'i o le aufaipisinisi Black oe na tutumau i faigata uma. E ala i le lagolagoina o pisinisi a le Black, e le gata ina matou saofagā i lo latou manuia ae o loʻo faʻalauiloaina foi le faʻamalosia o le tamaoaiga, tutusa, ma le eseesega i San Francisco ma le Iunaite Setete atoa. O lea la, i le masina o Aukuso nei, sei o tatou felagolagoma'i i le fa'amanatuina ma le fa'amalosia o le aufaipisinisi Black!