Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Fa'ailoga Tusiata Fa'aigoaina Walter Kitundu Fa'ailoga a le Komisi o Tufuga Lautele mo New Alameda Creek Watershed Center

Alameda Vaivai.

Fa'amamaluina o tagata, si'osi'omaga ma tala fa'asolopito o le Alavai a Alameda Creek

San Francisco, CA—O le tusiata, musika, ma le faiaoga o Walter Kitundu ua filifilia e le San Francisco Arts Commission (SFAC) ma San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) e fa'atūina se fa'apipi'i fa'asalalauga fa'asalalau lautele mo le SFPUC's fou Alameda Creek Watershed Centre i Sunol.

E tusa ma le 660 maila faatafafa, o le Alameda Creek Watershed o se laufanua mata'ina ma tulaga taua o le siosiomaga, aganuu ma tala faasolopito, ma le fale i le tele o ituaiga eseese o Ohlone. E tasi le maila mai le taulaga o Sunol, i luga o se nofoaga o le atunuu moni o le Muwekma Ohlone Tribe o le San Francisco Bay Area, o le misiona a Alameda Creek Watershed Center o le aʻoaʻoina lea o tagata lautele e uiga i le Suavai, le SFPUC's faʻaitulagi vai, ma le tala'aga ma talatuu o tagata Muwekma Ohlone e ala i fa'amatalaga fa'amatala ma fefa'asoa'iga. O le Malumalu lata ane o Sunol Water, o se faailoga o faatufugaga matagofie i le 1910, ua faailogaina ai le tuufaatasia o punavai e tolu o loo tafe atu i le Vanu o Sunol. 

“I le Ofisa o Fa'ata'ita'i, matou te fa'ailoa atu o lo'o matou nofoia fanua fa'aleaganu'u ma e le'i fa'asaoina o le Yelamu/Aramai Ramaytush Ohlone o vaega fa'alenu'u o San Francisco, fa'apea fo'i ma le ituaiga o Muwekma Ohlone i aso nei o le Eria o San Francisco Bay, ma o lena mea. o la tatou galuega e tatau ona lagolagoina ma fa'atuputeleina leo o Tagata Tuto'atasi fa'aonaponei ma fesoasoani e toe maua avanoa mo Aganu'u Fa'aleaganu'u," o le tala lea a le Sui Fa'atonu o Mataupu Fa'ale-aganu'u Rebekah Krell. "E ese le matagofie o le galulue faʻatasi ma le SFPUC, Muwekma Ohlone Tribe, ma sui o le Sunol community e atiaʻe se galuega faʻataʻitaʻiga lautele ma faiga filifiliga tusiata e faʻaaloalogia ma le faʻaaloalo le loloto o aganuu ma le siosiomaga o lenei nofoaga."

Kitundu na filifilia e le Vaega Iloilo Tusitusi e aofia ai tagata tomai faʻapitoa i le Bay Area ma sui o le SFPUC, SFAC, Muwekma Ohlone Tribe, ma le Sunol community. Fa'aigoaina Ruupaywa, ina ua mae'a le upu Ohlone Chochenyo mo le "aeto," o le talosaga a Kitundu e fa'afetaia ai le tala fa'asolopito o tagata Muwekma Ohlone a'o latou iloa lo latou i ai pea ma le malosi. I le avea ai ma foliga o se Aeto Auro, o se tagata taua i le tala o le foafoaga o Muwekma Ohlone, o le faatagata o le a tu i le faitotoa o togalaau o le Nofoaga Autu, 16 maila mai se tasi o nofoaga sili ona taua o le Golden Eagle i le lalolagi. O le faatagata opeopea i se tulaga puipuia e faasaga i le Mauga o Diablo i le itu i matu, ma ona apaau o loo afifi faataamilo i nofoa e 3 e faasino e tusa ai ma faatonuga autu. Fausia o paipa u'amea vali ma mea tioata felanulanua'i o lo'o fa'aalia ai ata na fa'apotopoto fa'atasi ma sui o le Tribe ma Sunol nu'u i le taimi o le "Watershed Walks" a le tusiata a Kitundu, o le a maua ai e le fa'atagata se nofoaga e manatunatu ai, manatua ma va'aiga. 

"O le taʻitaʻiga ma sui auai o le ituaiga o le Muwekma Ohlone Tribe o le San Francisco Bay Area e matua talisapaia le i ai o se faiga faapaaga vavalalata ma le SFPUC, ma auai i le faagasologa o le filifilia o le tusiata mo lenei galuega faʻavae aʻoaʻoga taua," o le tala lea. Sui Taitaifono o le Muwekma Ohlone Tribal Council, Monica V. Arellano. “Ua nofoia e o tatou Tagata le itulagi tele o Sunol/Pleasanton/Livermore/Niles mo le faitau afe o tausaga, ma i le tele o seneturi sa i ai i o tatou Toeaiina o Ituaiga, ma o loo faaauau pea, ona totoina i totonu o i tatou uma le tiutetauave o le puipuia o o tatou eleele paia, talitonuga faaleaganuu, ma faamamaluina o tatou nofoaga o talatuu a o tatou tuaa na tanumia ai o tatou tuaa i nei laueleele atoa o le Eria o San Francisco Bay. O lo matou manatu o Mr. Walter Kitundu o loʻo faʻatusalia uiga sili ona lelei o se tusiata e faʻatonuina i le fatuina o se faʻataʻitaʻiga lautele e faʻamamaluina ai le tala faasolopito, measina, aganuu ma le gagana a tatou Muwekma Ohlone People ma a tatou tu masani. O lona nofouta ma lona malamalama i le so’otaga o tatou Tagata i nei fanua, o le mafuaaga autu lea e lagolagoina ai le susuga Kitundu e avea ma filifiliga talafeagai e avea ma tusiata mo lenei galuega.”

“Ua ou fiafia lava ina ua filifilia a’u e galulue fa’atasi ma le Muwekma Ohlone People ma i latou e feso’ota’i atu i lenei Vaivai e fausia ai se galuega taulima e fa’amaualuga ma fa’atatau i le taua o lenei fanua,” o le tala lea a Walter Kitundu. “O le eleele paia lenei. , si'osi'omaga, ma tala fa'asolopito e loloto ma latou pa'i atu i itu uma o lenei faagasologa. O lona uiga o le lalolagi ia te a'u ina ia tuuina mai ia te au lenei galuega faatino ma ou te iloa o le a tatou fatuina se galuega mamana ma manatua pea mo i latou uma e fetaiai ma ia."

I le faaopoopo atu i lana faʻatagata, o le talosaga a Kitundu e aofia ai se faʻapipiʻi lelei o le a faʻaogaina faʻapitoa i togalaau a le Nofoaga Tutotonu. O le tali atu i se manaoga na faailoa mai e le Ituaiga e faamautu ai lo latou i ai pea ma le ola e ui i seneturi o tapeina ma sauaina, o le vaega leo o le a fatuina atoa mai leo o sui o le Ituaiga ua faaliliuina i pese ma valaau a le Vaivai. Fa'atasi ma lalaga i totonu o le laufanua fa'alogo o lo'o i ai nei, o le a fa'alogoina le pu'eina e ala i tama'i sipika e le tau le tau o lo'o i totonu o le 8-10 nofoaga tu'ufa'atasi i totonu o fa'ato'aga. Mo Kitundu, o le faʻapipiʻiina o le leo o le a avea ma sailiga oa faʻalogo mo i latou o loʻo fia aʻoaʻoina e uiga i meaola o le Vaivai, ma e ofoina atu i le ituaiga e avea o se faʻaputuga o le gagana ma se pepa o faʻamatalaga faʻalapotopotoga faʻatuputeleina.

“Ua faamamaluina i matou e galulue faatasi ma se tusiata e faaaloalogia ma faaaloalogia e pei o Walter Kitundu,” o le saunoaga lea a le Pule Sili o le SFPUC, Harlan L. Kelly, Jr. “E le gata na mamanuina e Walter se faatufugaga faatufugaga e foliga mataina i le vaai, ae ua mafai foi ona ia faia i totonu. o se auala e maua ai le taua o lenei 'upega tafaʻilagi i le Muwekma Ohlone Tribe. Matou te tulimatai atu i le aso e maeʻa ai lenei faʻataʻitaʻiga matagofie fesoʻotaʻiga."

O se tagata na mauaina le MacArthur Fellowship i le 2008 - e masani ona taʻua o le "Genius Grant" - o le galuega a Kitundu e masani ona maua ai musumusuga mai le lalolagi masani. O ana faʻatagata, faʻapipiʻi leo, fatuga, ma galuega faʻasalalau lautele ua faʻaalia faavaomalo. Kitundu, o loʻo nofo nei i Chicago, sa nofo mo le tele o tausaga i le San Francisco Bay Area, lea na ia umia ai fale tusiata i le Exploratorium, Montalvo Art Center ma le Headlands Center for Arts. I le 2011, na faʻamaeʻaina ai e Kitundu se galuega faʻasalalau lautele lautele i San Francisco International Airport lea na faʻaigoaina e Amerika mo Faʻataʻitaʻiga o se tasi o galuega sili ona lelei a le lautele i le Iunaite Setete.   

O le Alameda Creek Watershed Center, ua fuafuaina i le faiga faapaaga ma tagata o Sunol ma le Muwekma Ohlone Tribe, o le a avea ma nofoaga e potopoto ai le autalavou ma tagata matutua e maua ai se malamalamaaga ma le talisapaia o le natura ma aganuu o le Alameda Creek Watershed, e aofia ai lona natura masani. puna'oa ma lana matafaioi o se vaega o le SFPUC fa'aitulagi fa'asoa vai. Fuafuaina mo le Nofoaga Autu o mea i totonu ma fafo e aofia ai se fale fa'aaliga, se potu fa'alaua'itele, se togalaau fa'ato'aga fa'alaua'itele, se fale su'esu'e Watershed ma le auala, ma se nofoaga tafaoga. 

O galuega taulima i le Alameda Creek Watershed Center o lo'o fa'atupeina e ala i le tausisia e le Komisi o Fa'aaogāga a le Malo o San Francisco ma le Tulafono o le Fa'atamaoaigaina o Ata a le A'ai ma le Itumalo o San Francisco, lea na fa'atulafonoina i le 1969 e tu'uina atu ai se fa'atupega fa'amaonia mo le mauaina o galuega taulima mo nofoaga fou a le malo. ma avanoa lautele. E fa'amautinoa e le Tulafono e fa'asoaina le lua pasene o le tau o le fausiaina o fale sivi, galuega fa'aleleia o femalaga'iga, paka fou, ma isi fausaga o lo'o i luga a'e o le eleele e fa'aagaaga mo faatufugaga lautele.

E fa'atauaina e le SFAC le avanoa mo tagata uma i tomai fa'ata'ita'i maualuga, fa'aaoga faatufugaga e fai ma ta'avale mo suiga lelei ma le manuia. I le avea ai o se vaega o le misiona a le lala sooupu ia aofia ai mea e fiafia i ai le siosiomaga ma nuu, o le SFPUC o loʻo paʻaga ma le SFAC, tusiata faʻapitonuʻu ma tagata nofoia e fausia ni ata faʻalauaʻitele e faʻaalia ma faʻamanatuina tagata, tulaga taua, ma talafaasolopito o nuʻu o loʻo tautua ai. 

O le Alavai o le Alameda Creek e aofia ai fanua i itumalo uma o Alameda ma Santa Clara, ma o lo'o iai fa'atanoa e lua a le SFPUC - o le Fa'atanoa o San Antonio i matu ma le Fa'atanoa o Calaveras i le itu i saute. O le faatanoa o Calaveras o le faatanoa aupito tele lea o faatanoa e lima a le SFPUC, lea e maua uma ai le 15 pasene o le vai atoa a le ofisa. O le Faatanoa Hetch Hetchy e maua ai le tusa ma le 85 pasene o le suavai a le SFPUC.