Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Galulue faatasi ma le Ituaiga Me-Wuk

O sui o le ituaiga o Me-Wuk i tu ma aga o le faauuga.
  • Elisapeta Connely

Mo le silia ma le lima tausaga o lo'o fa'atautaia e le 'au'aunaga a le Komisi o Fa'atonu a le Malo o San Francisco (SFPUC) Au'aunaga Polokalama Fa'atamaoaiga (WEPS) se polokalame o a'oa'oga faufale a'o le'i aperenitisi i le teritori o auaunaga fa'aitulagi a le SFPUC. O le polokalame e maua ai le fitu vaiaso o aʻoaʻoga faufale lautele ma o loʻo faʻatulagaina e le Tuolumne Community Collaborative lea o se tuʻufaʻatasiga a le aufaipisinisi lautele ma le SFPUC. O le aʻoaʻoga e aofia ai le malamalama masani o meafaigaluega ma fale, sauniuni galuega, ma tusipasi i le faʻaogaina o masini ma le soifua maloloina ma le saogalemu lea e saunia ai tagata auai e ulufale i matata faufale. 

O le auai ma le galulue faatasi o nuu ma afioaga ua avea ma maatulimanu i le polokalame ina ia mautinoa o le aoaoga e maua ai le fesoasoani aoga ma talafeagai i tagata nofomau i le teritori o auaunaga faaitulagi a le SFPUC. O se tasi o faigapaaga autu o le Tuolumne Band a Me-Wuk Indians, o uluai tagata o le atunuu. 

I le avea ai o se laasaga muamua i le faʻavaeina o se fesoʻotaʻiga faʻaaloalo, na faʻaalia ai e le vaega a le WEPS le manatu mo le polokalame aʻoaʻoga i sui o le Me-Wuk Tribal Council ma talosagaina se manatu o le Ituaiga. Ona tuuina atu lea i sui o le Ituaiga valaaulia e auai i le Tuolumne Community Collaborative. O le auai o le Me-Wuk e matua taua tele i le faʻatulagaina o le polokalame faʻapea foʻi ma le faʻasalalauina o le tala i tagata o le atunuʻu ua maeʻa aʻoaʻoga. 

Ina ia fa'aaloalogia le fanua ma le tala fa'asolopito o le Me-Wuk, ua vala'aulia ai e le aufaigaluega a le WEPS le Fa'atonu Fa'aleaganu'u Tu'ufa'atasi e tatala sauniga fa'au'u mo le fausiaina o a'oa'oga a'o le'i aperenitisi ma le latou Fa'ailoa Fanua ma se pese fa'aleaganu'u. O le Fa'atonu ma ana au vala'aulia na auai i fa'au'uga ta'itasi o le 11 fa'au'uga, fa'ateleina le taua ma le a'afiaga o le mea na tupu ma fa'alauteleina ai le fa'alauiloaina o le ituaiga Me-Wuk i le eria.

O le WEPS ma le SFPUC e fia momoli atu le faafetai tele i le Tuolumne Band of Me-Wuk Indians mo la latou faigapa'aga faifaipea ma sao i le Tuolumne Community Collaborative. Mo nisi fa'amatalaga e uiga i le Tuolumne Band of Me-Wuk Indians, asiasi Le Tuolumne Band of Me-Wuk Indians – Tuolumne Me-Wuk Tribal Council.