Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

O le masina o Measina a le Hispanic: O Rebeca Cisneros e Fesoʻotaʻi ma Lana Aganuʻu Latina i Auala Foafoa.

Rebeca Cisneros Feso'ota'i ma Lana Aganu'u Fa'aLatina i Auala Foafoa
  • Heidi Anderson

Rebeca Cisneros o se Inisinia Ofisa Lagolago, galue i le Poloketi o Faleoloa Biosolids Digesters (Biosolids Project) fausiaina. Na amata o ia i le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) o se ofisa galue i le 2015 ma ina ua amata ona galue i le Harry Tracy Water Treatment Plant, na faʻafeiloaʻi o ia i le itu faufale o mea. "Na ou fiafia i le fausiaina," o lana tala lea ma se ataata tele, lea na taitai atu ai i le mea o loo i ai nei i le SFPUC.  

O le Pule Faufale a le Biosolid Project Ryan Cayabyab na fa'afaigaluegaina Cisneros a'o avea o ia ma tagata a'oga. O lo'o galulue nei o ia ma Cayabyab i le nofoaga faufale o le Bayview Biosolids Project - lea o lo'o fausia ai e le SFPUC ni fa'aleleia taua e fa'aliliu ai le nofoaga o Togafitiga i Sautesasae a le A'ai e avea ma nofoaga fa'aonaponei mo le toe fa'aleleia o punaoa.

Repeka Cisneros.

"O le lagolago a Ryan e le gata ma o lona poto masani i le fausiaina e taua tele," o le tala lea a Cisneros. "Ou te lagona le lagolagoina iinei ona o tagata uma o le Biosolids Project team e naunau i taimi uma e faʻasoa lo latou malamalama." 

Mafaufau i lona Tupuaga
A o latalata mai le masina o le Hispanic Heritage, na mafaufau Cisneros i lona lava talatuu. E tele ana tala e uiga i le gagana Sipaniolo. 

“Sa taulai atu o’u matua matutua i le aoaoina o le Igilisi i lo’u laitiiti ma sa tauivi o’u matua ma le Igilisi o se gagana lona lua a o laiti,” o lana tala lea. “A o ou tuputupu aʻe, e leai se tasi na manaʻomia aʻu e aʻoaʻoina le faaSipaniolo.” Na faʻaopopo e Cisneros e mafai lava ona avea lenei mea ma mea masani o se tupulaga lona lua Amerika. “Ou te manatu e leʻi mananaʻo loʻu aiga e oo i matou le fanau i se tulaga faigatā e pei ona sa iai. E leʻi siʻomia aʻu e le gagana Sipaniolo.”

O lea, ina ua uma le aoga maualuga, sa ia filifili e auai i le Iunivesite o le Setete o Kalefonia i Long Beach. "Na ou manaʻo e alu iina mo le polokalame Inisinia, ae faʻapea foʻi mo le aganuu Latina." 'Latine' o se upu na te filifili e fa'aoga, lea e fa'aogaina e le tele o failauga Sipaniolo i le lalolagi atoa.

I se tasi taimi i le kolisi, sa ia auai i faalapotopotoga faa-Sepanika e fesoasoani ia te ia faaleaoaoga. Na vave ona siosiomia o ia e le gagana Sipaniolo ma oo ai i se tulaga faateia.

“Sa ou lagona le pei o se tagata ese,” sa ia manatua ai. “Ou te lei lelei tele e pei ona ou manatu ai.” 

Ae o luitau mo Cisneros na loloto atu. “Na amata ona ou iloa o le faaSipaniolo na ou aʻoaʻoina i le fale o se fefiloi o Mekisiko ma Nicaraguan – o lea pe a ou faaaogāina mea e pei o upu faaagaga, e o tagata i le kolisi, e pei o, … 'o le a?'” Na amata ona ia iloa o le Sipaniolo o le gagana lava ia e ese'ese i soo se mea e tautala ai.

Ae i le faaiuga, o faalapotopotoga e pei o Hermanas Unidas de Long Beach (United Sisters of Long Beach, lea e lauiloa foi o le HaU) na avea ma se auala sili atu mo Cisneros e malamalama lelei ai i le gagana Sipaniolo. “O iina na sau ai le tele o la'u uo i le kolisi." O vaega na tuʻuina atu auaunaga faʻalapotopotoga faʻatasi, auai i atinaʻe faʻapolofesa, ma auai i faʻasalalauga faʻatasi ma paranesi i isi aʻoga Cal State ma UC.

"O aʻu uo e tautala Sipaniolo i taimi uma," o le tala lea a Cisneros. "O le toatele oi latou o tagata nonofo i le lotoifale, o lea na ou alu ai i le tele o pati faaleaiga i LA na ou faatofuina aʻu lava i laʻu aganuu."

Ae o le fa'alelei sa na'o se vaega o fa'amanuiaga fa'aleaganu'u o le kolisi. Sa ia faamatalaina se tofiga o le vasega na amataina ai o ia i luga o se ala o loo faaauau pea ona fatuina se sootaga loloto atu i ona matua matutua. “Na tofia aʻu e tusi se tala e uiga i se tasi i loʻu olaga. Sa ou faatalanoaina lo’u tinamatua.” 

Na iloa e Cisneros e faapea, a o talavou lona tamamatua sa galue o ia i le faatoaga vine. E tietie atu o ia ma ona tausoga i Bakersfield i aso taitasi e faigaluega ai - ona latou toe tietie atu ai lea i le fale i Mekisiko i po uma.

“Ou te lei iloaina lava lena mea!” Na te lei iloaina foi na sola ese lona tinamatua mai se faaipoipoga leaga e malaga mai iinei. “Ou te manatu na tausia uma i laʻua e le talanoaina o la tauiviga i le olaga seʻi vagana ua fesili tuusaʻo mai se tasi,” o lana tala lea.

Ma o lenei, o le lagonaina o le latalata atili atu i ona matua matutua e ala i tala faaleaiga, o lona naunautaiga mo le gagana Sipaniolo o loo faaauau pea ona faamalosia sootaga faaleaiga. “E tele mea ou te talanoa ai ma o’u matua matutua.” Sa ia ta’ua fo’i o lona tama matua e maua i le Alzheimer ma e sili atu ona taua. "Ua amata ona galo ia te ia le Igilisi na ia aʻoaʻoina ma e naʻo ni nai o matou fanau matutua e mafai ona fesoʻotaʻi atoatoa ma ia i le gagana Sipaniolo."

“Ua sili atu ona ou latalata atu i lo’u tamamatua nai lo se isi lava taimi muamua.”