Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Jim Wang Talks Trust, Tekinolosi, ma le Pulea o le manogi

Jim Wang, Pule Faufale mo le Poloketi Fou Fa'aulufale i le Fale Togafitiga i Sautesasae (SEP)
  • Heidi Anderson

"Ua ou faʻaaluina le tele o laʻu galuega iinei i le fale, ma e toʻatele tagata na taʻitaʻia aʻu, ou te matua talisapaia avanoa ma le faʻatuatuaga ua tuʻuina mai ia te aʻu," o le tala lea a Jim Wang, Pule Faufale mo le New Headworks Facility Project. i le Fale Togafitiga i Sautesasae (SEP). 

Jim Wang, Pule Faufale mo le Poloketi Fou Fa'aulufale i le Fale Togafitiga i Sautesasae (SEP)

O le poloketi o lo'o sui ai le Headworks Facility ua tuai e nafa ma le amataina o togafitiga, aveese otaota (e pei o solo pepe) ma le palapala (pei o le oneone) mai le vai otaota, ma le puipuia o mea faigaluega i lalo. E taua tele le SEP ina ia fa'agaoioi lelei se Ulufale soifua maloloina ma lelei. 

Ole Ulufale fou ole a fa'aogaina tekonolosi fa'aonaponei e fa'aleleia atili ai le faiga o togafitiga ma le fa'atonutonuina ole manogi i totonu ole fale la'ititi, sili atu ona laititi. "O tekinolosi faʻaonaponei o lona uiga o le galuega lava e tasi e mafai ona faia i se vaega laʻititi," o lana tala lea. "O galuega fou fou e ave ai le afa o le avanoa."

O le avanoa fa'aopoopo e mafai ai ona fausia se faiga fou e pulea ai le manogi lea o le a fa'aaofia ma pulea lelei ai le manogi. I totonu o Ulufale o loʻo i ai nei, pe a faʻapipiʻi le lapisi ma faʻasalalau, e faʻaalia i luga o le ea. O le fale fou o le a faʻapipiʻiina atoa e taofiofia le ea ma faʻafeiloaʻi i totonu o se vaega e pulea le manogi. 

"O le mea sili o le puʻeina o manogi aʻo leʻi oʻo i fafo i le mea muamua," o le tala lea a Wang. "O tagata o loʻo nonofo latalata iinei e tatau i ai. O i latou ia na aʻafia."

O lo'o i totonu o le pitonu'u o Bayview, ua fa'aalu e Wang le tele o lana galuega i lenei Toga Togafitiga. "Sa ou galue i vaega eseese ma faiga," o le tala lea a Wang, "ma mo lena taimi atoa, o le tasi popolega masani mai le nuu o le puleaina o le manogi."

O le tausiga o le ki

Jim Wang, Pule Faufale mo le Poloketi Fou Fa'aulufale i le Fale Togafitiga i Sautesasae (SEP)

Na malaga mai Wang i Amerika mai Vietnam ina ua sefulu ona tausaga ma e leʻi tautala Igilisi. O lona aiga na siitia tele ma iu ai ina nofo i West Palo Alto i se pitonuu e tuaoi ma East Palo Alto.

"O lo matou fale sa i luga o le tuaoi o taulaga e lua," o le tala lea a Wang. Na ia auai i se aoga tulagalua i Palo Alto ona sosoo ai lea ma se aoga tulagalua ma maualuga i le itu i sasae, lea na tatalaina ai ona mata i le eseesega i totonu o nuu laiti. 

 “I le avea ai ma se tamaitiiti e sau mai se aiga le mautonu, sa ou aafia ai i lalolagi eseese,” o lana ata lea. "Ou te faafetai na ou maua lena aafiaga na fesoasoani ia te au e faaitiitia ai le le mautonu ma aoao le agaalofa mo tagata e eseese talaaga."

Na ia suia aʻoga i le tele o taimi aʻo leʻi faʻauʻu ma alu i le Iunivesite o le Setete o San Francisco. I le avea ai ma se tagata sinia, sa faafaigaluegaina Wang e le Matagaluega o Galuega Lautele e avea o se tagata faigaluega. 

"Sa ou i ai i le Matagaluega o Inisinia. Na latou lafoina aʻu i le toe iloiloina o faʻamatalaga o galuega ma faʻatonuga faufale. Sa ou pei, 'O le a lenei mea, ma aisea ua ou faitauina ai?'" na ia ata.  

O le aafiaga na aoaoina ai o ia i le tele o mea. "O iina na ou aʻoaʻo ai e vaʻavaʻai i poloketi mai le sili atu nai lo se vaaiga faʻainisinia. Ou te leʻi iloa o laʻu laasaga muamua lea i le pulega faufale."

Na faauu Wang ma se faailoga i le inisinia masini i le 1992. Na ia taʻua lona manuia i lena galuega muamua ona o le onosai o lana supavaisa. "Na ia faʻatuatuaina aʻu ma faʻaalu le malosi e aʻoaʻo ai aʻu. Na ia taʻitaʻia aʻu i aʻu mea sese." 

Na avea lona supavaisa ma faufautua ia te ia ma, "aua na ia faia lena mea mo aʻu," o le tala lea a Wang, "Ou te faʻaauau pea ona faia iinei. A manuia tagata, e taua e le gata mo i latou taʻitoʻatasi ae mo le galuega atoa."

Ta'ita'ia se galuega taua mo San Francisco

Jim Wang, Pule Faufale mo le Poloketi Fou Fa'aulufale i le Fale Togafitiga i Sautesasae (SEP)

I le avea ai ma Pule Faufale, e vaaia e Wang se fuafuaga lavelave e fausia ai le galuega sili ona lavelave ile SEP. 

O le Poloketi Fou Fa'aulufale e feagai ma lu'itau tulaga ese. Talu ai ona o le SEP e togafitia le 80% o le suavai leaga ma le vai afā o San Francisco, e tatau ona fa'aauau pea ona fa'agaoioia ile fausiaina. O Wang e nafa ma le faʻamaopoopoina ma galuega lata ane SEP, faʻatulagaina le talepeina o le fale tuai ma le fausiaina o fale fou i totonu o avanoa avanoa o le uluai tulagavae, ae faʻamautinoa e le faʻalavelaveina galuega.

O le mea lea ua avea ai ma galuega sili ona lavelave a le fale gaosi ma tulaga maualuga mo atinae tetele a le SFPUC. O lo'o fa'agasolo le fausiaina mo le lima tausaga, ma e ui ina ua mae'a le tele o galuega fa'atulagaina o le fale, ae o lo'o fa'amoemoe e mae'a i le 2024.

E le gata i le pulea lelei o le manogi, a mae'a loa, o le fale fa'aonaponei o le a fa'aleleia atili le fa'atuatuaina o le mafui'e, tu'uina atu le fa'aogaina o le fe'avea'i, ma fa'aleleia ai le fa'amama o le palapala; lea o le a fesoasoani e fa'amautinoa le sologa lelei o fa'agasologa o totoe i le fale.

O lenei poloketi o se vaega o le Polokalama Faʻaleleia o Faiga Lafoaʻi (SSIP), o se tupe e tele-piliona-tala e faʻaleleia ma faʻaonaponei atinaʻe tetele o lapisi a San Francisco ma tekinolosi fou e faʻaleleia ai galuega, faʻaitiitia le manogi, pulea lelei le vai afa, ma puipuia mai aafiaga o le tau. , e pei o le maualuga o le suasami.