Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Mural Fou na saunia e Afatasi Le Tusiata o lo'o fa'aalia le poto masani o lona nu'u, Tala'aga, ma le Aganu'u Fa'asinomaga.

Mural Fou na saunia e Afatasi Le Tusiata o lo'o fa'aalia le poto masani o lona nu'u, Tala'aga, ma le Aganu'u Fa'asinomaga.
  • Heidi Anderson

O le pa fau i luga o Evans Avenue o loʻo iai se ata fou mai Rankin i Quint Streets. A'o potopoto se vaega to'aitiiti o tagata o le aiga ma le nu'u e matamata i le fa'apipi'iina o le ata, o le na faia le ata Afatasi Le Tusiata sa ia faailoa atu ma le naunautai vaega taua o lana galuega. “O le pito i tua iinei o le Fetu i Matu, o la tatou meafaigaluega tau folauga na faʻaaogaina e sola ese ai mai le pologa. Ma o le tasi lenei o loʻo i luga nei o se pasi pasi a Muni na faʻapitoa i le aso 19 o Iuni, 1865, e faʻamamaluina ai Juneteenth, o lo tatou aso malolo faʻasaolotoina.

Na ia faaopoopo mai mo ia, o le mea moni o nei ma isi faailoga o loo i tua e taua. "Ou te manatu o tagata Black Amerika e masani lava ona tuleia i tua." Na ia ta’ua fo’i o lona tina o le Samoa, ae o lona tama o le Black American, ma ua ia ta’ua o Afro-Polynesian. "O laʻu faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga e faʻaogatotonu i le avea ma Afro-Polynesian."

O Afatasi o le tusiata lona fa ma le faai'u na fa'apipi'i se ata i luga o le pa faufale mo le Southeast Treatment Plant polokalame fa'ale-malo le tumau lea na fa'alauiloa i le 2020. E filifilia le au tusiata mo lo latou feso'ota'iga anoa ma le pitonu'u o Bayview ma o latou ata e atagia ai le viia o le nu'u, fa'aopoopo. taiala faaopoopo. O le ata vali e ta’ua “Faiga ma Fa'afuaaga,” e aofia ai foʻi ma le mea na te taʻua o le faatufugaga uigaese. “Sa ou fiafia lava i tusi valivali a o oʻu laʻitiiti ma sa ou manaʻo ia foliga mai o se mea e mananaʻo tamaiti e valivali.” 

Ina ua fesiligia e uiga i lana galuega atoa, na ia fai mai e leai sana mea e fiafia i ai pe a fatuina ata. “O a’u o se sui o le afioaga e le atoatoa le malosi. Mo aʻu, o le auala ou te galue ai e sili atu i mea e mafai e loʻu tino ona fai i lena aso.

O lana uo ua leva, o Bayview Hunters-Point, ma le tusiata ata, o Sophia Tupuola, na fesoasoani i le tuufaatasia o le manatu o le ata e ala i le galulue faatasi. Sa auai fo’i Tupuola i le fa’atulagaina o ata. “E matua tele lava lenei,” o le tala lea a Tupuola. “O le a fa’alautele ma tatala ai faitoto’a mo Afatasi ma tagata e pei o i matou o lo’o i totonu o lenei nu’u.” Sa galulue Tupuola ma Afatasi The Artist i le fa’ao’o mai o ana fa’ailoga laupapa, e aofia ai ma le fa’aliliuga o le Iuniteenth Muni. “Ou te fai atu e le o a’u o se tufuga le auala o Afatasi ose tusiata, ae o lo’o ogatasi i tatou i o tatou tulaga fa’atauaina ma o tatou loto galue i totonu o lenei nu’u,” o le fa’aopoopo mai lea a Tupuola.

E pei o ata muamua, o lenei faʻapipiʻiina o le a faia mo le tausaga e tasi. Ae o le a ola pea le ata aua o vaega o le faatufugaga o le a su’iina i ofu, ma o Afatasi le Tusiata o lo o fuafua se fa’aaliga o laei o ia lavalava. “Ou te matua fiafia lava e avea ma vaega o se polokalame e mafai ona maua e le au tusiata i lenei pitonuu. O loʻo matou vaʻai ma lagolagoina le au tusiata iinei," o le tala lea a Afatasi. A o faʻaauau pea ona faʻapipiʻi e le aufaigaluega le ata, sa ia faʻaalu sina taimi e faʻamalosia ai tupulaga talavou e tumau le fatufatuaʻi i le feagai ai ma luitau. "E te iloa, o nisi taimi o le olaga e ola,' ma o le faʻatautaia o le olaga e tatau ona e tumau i le fatufatuaʻi."

O le polokalame o ata o se vaega o le Poloketi Fa'ato'a Fale Galuega Fou, o se vaega taua o le SFPUC's Sewer System Improvement Programme (SSIP), lea o se vaega o le 10-year Capital Plan a le SFPUC. O le a fesoasoani le Fale New Headworks e fa'aitiitia le manogi ma fa'aleleia galuega ma le maufetu'i pe a feagai ma suiga o le tau ma mafui'e.