Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Amata e San Francisco Su'esu'ega Suavai Lafoa'i mo Fentanyl, Xylazine ma isi mea e lamatia ai

Amata e San Francisco Su'esu'ega Suavai Lafoa'i mo Fentanyl, Xylazine ma isi mea e lamatia ai

NEWS RELEASE
Fa'afeso'ota'i SFDPH:
SFDPH Media Desk
DPH.Press@sfdph.org  


MO FAʻAFITAULI FAAOLAINA:
Tesema 14, 2023

 

                            Amata e San Francisco Su'esu'ega Suavai Lafoa'i mo Fentanyl, Xylazine ma isi mea e lamatia ai
                     O San Francisco o se tasi lea o nofoaga e 70 o lo'o tulimata'i ai le suavai leaga mo nisi o mea e mata'utia i lalo ole polokalame fou a le feterale.

 

SAN FRANCISCO - O le Matagaluega o le Soifua Maloloina a le Malo o San Francisco (SFDPH), faatasi ai ma le fesoasoani a le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC), ua amata suʻesuʻega vai otaota mo vailaʻau e pei o le fentanyl e siaki ai faiga ma faʻaalia gaioiga tali.    
  
O San Francisco o se tasi o nuu e 70 i le Iunaite Setete o loʻo auai i le uluai-o-lona-ituaiga fuafuaga a le National Institute on Drug Abuse (NIDA) e fua ma fuaina le i ai o vailaʻau e fesoʻotaʻi ma aʻafiaga leaga o le soifua maloloina, e aofia ai le soona inu, e ala i su'ega vai otaota.   
  
"E pei o isi aai tetele i le US, o loʻo vaʻaia e San Francisco numera faʻamaumau o fentanyl-driven overdose deaths," o le tala lea a Dr. Hillary Kunins, Faʻatonu o Auaunaga Soifua Maloloina, SFDPH. “A'o fa'aauau pea le fa'alauteleina o avanoa a le SFDPH i 'au'aunaga mo togafitiga, matou te mana'omia mea faigaluega uma o lo'o avanoa e iloa ai le iai o vaila'au e mafai ona fa'aoga e taofi ma toe fa'afo'i ai lenei fa'ama'i mata'utia. O fa'amaumauga mai su'esu'ega o le suavai leaga o le a fesoasoani i le tu'uina atu o fa'amatalaga e uiga i le iai o vaila'au mata'utia i San Francisco ma fa'aosofia ai nisi fa'atonuga fa'atatau e fa'aola ai ola."  
  
I le amataga o le masina nei, i luga o le talosaga a le SFDPH, na amata auina atu ai e le SFPUC ni faata'ita'i vai otaota mai fale tetele e lua e togafitia ai le suavai leaga i. Biobot Analytics (Biobot), o se kamupani su'esu'e su'esu'e fa'asaienisi a Cambridge, Mass. na maua se konekarate feterale mo le NIDA Wastewater Surveillance Program. O lo'o fa'amoemoe e maua muamua fa'ai'uga a le SFDPH ia Ianuari, ona sosoo ai lea ma vaiaso ta'i lua i luma. O le auai o San Francisco e leai se totogi i le Aai. I lalo o le konekarate o loʻo i ai nei, o le polokalame e faʻamutaina i le faaiuga o Aukuso 2024.  
  
 "I le avea ai o se taʻitaʻi o le lalolagi i le faʻamaʻi pipisi o vai otaota, ua mitamita Biobot i le avea ma se vaega o lenei polokalame NIDA suatiaina e fesoasoani ai i nuʻu e pei o San Francisco ia sili atu ona tali atu i le faʻaaogaina o vailaʻau e lamatia ai ma faʻatino fuafuaga faʻaititia," o le tala lea a Biobot CEO ma Cofounder Mariana Matus. "O faʻamaumauga o le suavai leaga ua avea ma meafaigaluega sili ona malosi e malamalama atili ai i le lautele o faʻamataʻu soifua maloloina lautele e ala i le tuʻuina atu o faʻamatalaga talafeagai ma faʻatino."  
  
O lo'o fa'ata'ita'i e le Biobot le vai otaota a San Francisco mo fentanyl, methamphetamine, amphetamine, cocaine, ma le xylazine - ma a latou metabolites - fa'apea fo'i ma le naloxone, o le vaifofo i le ova o le opioid, ma lona metabolite.   
  
O faʻamaumauga o le a tuʻuina atu ai se ata lautele o le faʻaogaina i totonu o le alalafaga, ae le o le tulaga taʻitasi. O fa'ai'uga e le mafai ona su'eina i se pitonu'u fa'apitoa po'o se aiga. E le gata i lea, o loʻo faʻatonuina e le NIDA o faʻamaumauga e mafai ona faʻaaogaina mo le soifua maloloina lautele ma faʻamoemoega faʻaleaʻoaʻoga ma e le mafai ona faʻaaogaina e le tulafono faʻamalosia.   
  
"Matou te fiafia e faipaaga ma le San Francisco Department of Public Health ma le au suʻesuʻe e fesoasoani ia i latou ia maua se malamalamaga manino i le faʻaaogaina o vailaʻau i totonu o le Aai," o le tala lea a Dennis Herrera, SFPUC General Manager. "O le lagolagoina o le soifua maloloina lautele o se vaega taua o la matou misiona, ma ua matou sauni e fai la matou vaega e fesoasoani e logoina le auala e puipuia ai le soona inu o fualaau."