Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.
vai

E fesoasoani volenitia e toe fa'afo'i mai ituaiga o manu i le fa'atanoa o Laguna Honda

Volenitia i Laguna Honda aso totōina
Ata na saunia e Adrienne De Ponte
  • maa natalie

I le aso 9 o Ianuari, 2024, na talimalo ai le Vaega o Punaoa Faanatura ma Eleele a le SFPUC i lana uluai aso e totō ai fua. Tolusefulu volenitia sa galulue i le timu e toto le silia ma le 300 laau toto i Laguna Honda Reservoir. O lo'o tu i lalo ifo o le togavao o le Mauga o Sutro, Laguna Honda Reservoir o lo'o nofo i luga o se tama'i vaivai e pulea ma pulea e le SFPUC.

“Ou te fiafia i laau. Ua latou tuuina mai ia te au se galuega. O loʻo matou vaʻavaʻai pea e tausia se soifua maloloina o laʻau, ”o le tala lea a Damon Spigelman, San Francisco Area Land Manager.

Volenitia i Laguna Honda aso totōina
Sa totoina e volenitia laau moni e aofia ai le oak, willow, ma toyons. Ata na saunia e Candice Byrum.

Sa galue Spigelman i le pulega o fanua ma le SFPUC mo le 24 tausaga. I lana matafaioi, o loʻo faʻatalanoaina ai e Spigelman le tele o faʻafitauli, e pei o le lafoaia faasolitulafono, faʻalavelave, ma le paleni o laʻau ma galuega faʻaoga. E ala i le valaauliaina o tagata volenitia i Laguna Honda Reservoir, na mafai ai e Spigelman ma lana 'au ona fa'aaafia atili tagata i le faiga o le toe fa'aleleia. O le laasaga muamua o le aveese lea o se togavao eucalyptus ma pulumu mamafa mai le eria ia Iuni o le 2023.

"Eucalyptus e le o se ituaiga leaga, ae o se aganuu tasi. O lona uiga e le mafai ona ola faʻatasi ai meaola faʻapitoa, ”o le tala lea a Spigelman.

O le Eucalyptus na muamua totoina i luga o le Laguna Honda Reservoir ina ua faʻamalosia e le Spring Valley Water Company se vaituloto o loʻo i ai i totonu o se faatanoa i le 1866. O le faatanoa na tuʻuina atu vai inu i tagata San Francisco seia oʻo i le 1906. o le itu i saute ma Laguna Honda Reservoir na motusia mulimuli ane mai le suavai a le Aai. Ua le toe fa'agaoioia, ua amata ona sosolo atu le la'au i le vai fa'ata'atia.

“E mafai e togavao Eucalyptus ona faaumatia atoa se vaomatua. E le gata i lea, o togavao e mafua ai se lamatiaga tele o le afi, ”o le tala lea a Spigelman. O le lamatiaga o le afi e fa'atatau i le Laguna Honda Reservoir lea e o'o atu ai puipui o lo'o si'omia ai le nofoaga e o'o atu i fale nofoia.

O mea ia na mafua ai ona tulituliloa e le SFPUC le fuafuaga o le toe faaleleia, ma iu ai i le aveesea o nisi ituaiga o laau. I lo latou tulaga, sa totoina e volenitia laau moni e aofia ai le oak, willow, ma toyons. Na latou salalau i luga o le lua pauna o fatu o le mutia i le gataifale ma faʻapipiʻi pa mo le puipuiga.

Volenitia i Laguna Honda aso totōina
Ole a mafai e la'au fa'aleaganu'u ona lagolagoina la'au eseese ma le alalaupapa o meaola o lo'o iai i luga ole vai. Ata na saunia e Candice Byrum.

O le galue malosi o volenitia i le taeao susu o le a tele ni faʻamanuiaga mo tausaga a sau. O la'au fa'ale-aganu'u o le a mafai ona lagolagoina la'au eseese ma le ala o meaola o lo'o iai i luga o le vai. O le tele o manulele, pi, ma coyotes e taʻua o le fale. O nei laʻau o le a pupuu foi le maualuga, e mafai ai e tagata asiasi i luga o le auala i luga aʻe ona matamata i le faatanoa matagofie ma le eleele apovai.

Fai mai Spigelman, semanu e le manuia lenei poloketi pe ana leai le lagolago a le SFPUC's City Distribution Division, o loʻo tuʻuina atu vai i tagata faʻatau oloa i San Francisco. “Aemaise lava, ou te fia faafetai atu ia Don Lampe ma Bill Teahan mo le la galulue faatasi ma i matou. Na latou saunia le auvaa crane e aveese laau, palama e tafe ai laina vai i luga o le nofoaga, ma fesoasoani ia i matou e faʻapipiʻi se faasitepu ma pa, "o le tala lea a Spigelman.

O le aso o le totōina na mafai foi ona faia e ala i se faiga faapaaga ma le San Francisco Rec and Parks Department. O se tasi lea o poloketi e fa o lo'o matou galulue fa'atasi e toe fa'aleleia nofoaga o lo'o nonofo ai tagata.

Faatasi ai ma galuega faʻaleleia taʻitasi, e toe faʻamamafaina e le SFPUC la tatou tautinoga i o tatou tuaoi ma meaola. O aso e totō ai fa’apenei e le gata e fa’amatagofieina ai fanua o lo’o tatou va’aia ae maua ai fo’i e le si’osi’omaga se avanoa taua e fa’atupu ai le ola fou.

"O a matou volenitia o loʻo tuʻuina atu i tupulaga i le lumanaʻi se avanoa maloloina, lanu meamata e fiafia ai. O loʻo matou toe maua se siosiomaga faʻale-aganuʻu ina ia mafai e le eleele ona maua le manava e faʻamalolo ai ia lava, ”o le tala lea a Spigelman.

Faafetai atu ia matou volenitia uma!