Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Fa'asagaga i Vai e le'i va'aia Vaega 3: Na Fa'afefea ona Fa'aosoina e Tim Paez se tafaoga i le teropika ma le fa'ama'i taliga.

Tim Paez galue i se fale suesue.
  • Sabrina suzuki

O Tim Paez, o se Tagata Asiasi Suavai Lafoai mo le San Francisco Public Utilities Commission's (SPUC's), Wastewater Enterprise, Collection System Division (CSD), na fesoasoani i le setiina o nofoaga e fa'ata'ita'i ai le suavai leaga i San Francisco atoa mo su'esu'ega COVID. O se aafiaga "tasi i le olaga atoa" lea na ia taʻua na aʻafia i lona laʻititi ma aafiaga o le olaga. Na te lei iloaina i lena taimi, ae o ona tausaga amata o se Tama Sikauti mo le 10 tausaga ma alu i fafo ma tolauapi na fesoasoani ia te ia e faʻamalamalamaina le taua o le siosiomaga masani i le soifua maloloina i le taulaga.

Tim Paez faʻatulagaina se nofoaga suʻega ma se paaga.
Tim Paez faʻatulagaina se nofoaga suʻega ma se paaga.

Sa faigaluega lona tina i le US Coast Guard i le faia o mea tau taavale ma aoaoga, o lea na ia feoai solo ai i le talafatai i sasae.

“E masani ona faapea mai tuaoi, 'O lo matou olaga o se tafaoga a isi tagata!' Na matou siitia mai nofoaga i Niu Ioka City i New Jersey. Na ou ola aʻe i le taulaga o Manhattan, ona ou alu atu ai lea i vaega maotua o le Gateway National Recreation Area, o le paka a le au tei i le New York Metro e oo atu i le Golden Gate National Recreation Area iinei i le Bay.”

Ae o le taimi o Paez i New Jersey na ia manatua ai le vaʻaia o se mea e sili ona matagofie.

"Na ou alu i se kolisi lautele i New Jersey Pinelands ma - oi loʻu agalelei, e pei o Hobbiton poʻo le Shire mai le tifaga, Lord of the Rings. O lenei nofoaga matagofie, vao ma vaitafe, vaomatua, ma vaituloto i soo se mea, ma vaituloto beaver na fesoasoani i le fausiaina o Pine Barrens - o se vaega moni lava o le setete. E tele la'au paina, ma vaitafe taamilo umi e pei o le Bass ma Batsto e tafe ai. Na vave ona ou iloa o le eria na matua matagofie lava ona o faiga faʻavae mo le puipuiga o le siʻosiʻomaga: Na faia e le Konekeresi le National Reserve muamua na puipuia e le feterale.

E ui ina iloa e Paez e fiafia o ia i le suʻesuʻeina o le puleaina o punaʻoa vai ma le mataʻituina o le siosiomaga, ae na o le tasi le vaiaso aʻo leʻi amataina lana polokalame pasi i le Iunivesite o Stockton i New Jersey, na ia maua ai se mea e matua faʻamalosia ai le mea na ia manaʻo e fai, matata. -poto.

Ose Tafaoga i le Teropika ma se Fa'ama'i Tautaliga e Fa'aosofia ai Auaunaga Lautele
“Faatoa ou foi mai i se tafaoga; fa'ase'e solo i Oahu i Hawaii ma sa ou maua se ma'i mata'utia o le taliga. Sa tiga lo'u fa'ai ma se tiga tu'i i le tasi taliga. Na ou alu i le fomaʻi ma na ia tilotilo tasi ma fai mai, 'ioe o loʻo e maua i le maʻi taliga mataʻutia' - ma na ia faʻamatala mai e foliga mai na ou maua mai le sami o Hawaii."

Tim Paez o loʻo tuʻu i totonu o se alavai.
Tim Paez i totonu o se paipa paipa i lalo o le eleele.

Na iloa e Paez o se mea masani lea e tupu i gataifale o Oahu - ona o le tele o timuga ma e iai le faʻaogaina o alavai (pei o San Francisco), e masani ona tafe.

“E le mafai ona galo ia te au, o se mea na oo mai ia te au. O le soifua maloloina o le siosiomaga e fetaui ma le soifua maloloina lautele ma o se aafiaga patino e mafai ona ou fesootai i ai. ”

E fa tausaga mulimuli ane, na maua ai e Paez lona tikeri i le Saienisi Siosiomaga ma se faamamafa i le Pulega o Punaoa Suavai ma le Hydrology, o se tamaititi i le Sustainability and Environment Policy, ma se tusi faamaonia GIS.

“E taua tele le i ai o se siosiomaga mama, ea mama, vai mama… e tele naua mea e mafai ona e iloa ma lagona i le auala e tausia ai e se nofoaga ana punaoa faanatura."

Ae o le fesili pe o le a se mea e fai e Paez i galuega-poto pe ana leai se aafiaga i le taliga taliga?

“Le lelei,” sa ia ata. “O se fesili manaia lena. Ou te fia manatu semanu e iu lava ina ou maua lo'u tulaga i lenei fetaulaiga o le soifua maloloina lautele ma le siosiomaga, ma le faasaienisi ma faiga faavae; semanu e fai sina umi teisi a ou maua. O lena aafiaga patino i le amataga na matua'i avea ai ma visceral.”


Fa'asagaga i Vai e le'i va'aia

Le SFPUC's Wastewater Enterprise ua tele sao i le taimi o le faʻamaʻi mai le faʻalauteleina o suʻesuʻega COVID faʻapea foʻi ma le fesoasoani i le Aai lautele i taimi o faʻamaʻi. Mai le fa'ata'ita'iina o le suavai leaga i fale fa'alelei i le a'oa'oina e uiga i le fa'asalalauina o le fa'ama'i e o'o atu i le avea ma Tagata Faigaluega Fa'alavelave Fa'afuase'i e momoli atu mea'ai i ē e le'i tautuaina, nofo fa'afofoga a'o matou fa'asoa atu le "Navigating Through Uncharted Waters," o se faasologa e fa'atatau e fa'ailoa ai sao o le Tagata faigaluega ole suavai leaga a le SFPUC.

In Vaega Muamua o le faasologa, matou avatu ia te oe le tala i le auala na laa atu ai le SFPUCs Wastewater Enterprise e fesoasoani i suʻesuʻega COVID i le amataga o le faʻamaʻi. E le gata i lea sao, o le tele o tagata faigaluega suavai leaga na laa i luga i le tele o auala nai lo le tasi.

In Vaega Lua o le faasologa, na matou maua atu ia Peter Ng, o se Tekinisia Suavai otaota o loʻo faʻaauau pea ona fesoasoani i le faʻataʻitaʻiina o vai otaota mo suʻesuʻega Covid. I le amataga o le faʻamaʻi, na faʻapipiʻiina o ia e avea ma Tagata faigaluega Faʻalavelave faʻafuaseʻi mo San Francisco e fesoasoani i le momoliina o meaʻai i le faitau aofaʻi o tagata vaivai o le kilivaina o meaʻai i nuʻu vaivai, e aofia ai tagata matutua, faʻapea foʻi ma le faʻaliliu i le Cantonese.  

Sabrina suzuki