Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.
vai

Fa'asalalauina e le SFPUC Polokalama Fa'ata'ita'i Fou o le a ofoina atu i le 90 pasene fa'aitiitiga e filifili ai tagata fa'atau agavaa.

Fa'alauiloa Polokalama Fa'ata'ita'i Fa'atauva'a Fou

NEWS RELEASE

Fa'afeso'ota'i a le SFPUC: Fa'afeso'ota'i Poloketi Fa'amasinoga Tau Tupe:

Will Reisman Anne Stuhldreher

wreisman@sfwater.org                                           Anne.stuhldreher@sfgov.org        

                                     

MO LE FAʻAMATALAGA LELEI
Aokuso 2, 2021

 

Fa'asalalauina e le SFPUC Polokalama Fa'ata'ita'i Fou o le a ofoina atu i le 90 pasene fa'aitiitiga e filifili ai tagata fa'atau agavaa. 
O le ta'i ono masina na fa'alauiloa i faiga fa'apa'aga ma le Ofisa o le Teutupe ma le Aofa'i Lafoga's Financial Justice Project o le a aofia ai fo'i ma fa'amagalo aitalafu e oo atu i le $1,000.

San Francisco, CA - Faʻatasi ai ma faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu o loʻo faʻaauau pea ona tauivi i le tamaoaiga ona o aʻafiaga leaga o le faʻamaʻi o le coronavirus, o le San Francisco Public Utilities Commission ma le Ofisa o le Teutupe & Lafoga's Financial Justice Project ua amatalia se polokalame fa'ata'ita'i fou e tu'uina atu ai le pa'u maualuga i pili o vai ma alavai i tagata fa'atau.

E oo atu i le aso 1 o Aukuso, o le a maua e se vaega o tagata faatau a le SFPUC le 90 pasene mai a latou pili mo se vaitaimi e ono masina. O se vaega o na tagata o le a filifilia fa'afuase'i e maua le fa'amagaloina o aitalafu mo le oo atu i le $1,000 o toe totogi o lo'o nofo aitalafu i le SFPUC pe a mafai ona latou faia ni totogi fa'aono fa'aitiitiga i le latou pili fa'alemasina.

"O lenei faʻamaʻi na matua afaina ai olaga o matou tagata nofomau, ma o loʻo matou vaʻaia i le faʻatupulaia o le aofaʻi o tagata faʻatau o loʻo faʻaputuina se aofaʻi le gafatia o aitalafu," o le tala lea a SFPUC Sui Pule Sili Michael Carlin. "Matou te iloa o matou tagata maualalo tupe maua na afaina tele i le faʻamaʻi, o lea e manaʻomia ai ona matou suʻesuʻeina polokalame fesoasoani faʻapitoa ma faʻamaumauga e fesoasoani ia matou tagata faʻatau i nei taimi o le manaʻomia tele."

Talu mai Mati 2020, o le aofaʻi o faʻamatalaga a le SFPUC o loʻo faʻaleagaina ua faʻatupulaia i le 250 pasene. I lena lava vaitaimi, o le averesi o paleni o aitalafu a le aiga nofo toatasi i le SFPUC ua siitia i le 93 pasene i le sili atu i le $1,000 o aitalafu i le aiga.

Ina ia foia lenei faafitauli ua faatupulaia, ua faalauiloa ai e le SFPUC le polokalame pailate e ono masina—ua ta’ua o le Community First Bill Relief Program—i le faiga faapaaga ma le Poloketi Faamasino Tau Tupe i le Ofisa o le Teutupe ma le Ao lafoga a San Francisco.

“Ua tele naua aiga i San Francisco ua afaina tele i le COVID-19 ma o loo tauivi e toe tutu i luga o latou vae,” o le tala lea a le Teutupe. José Cisneros. “O le fa'amalieina o aitalafu e le gata o le mea sa'o lea e fai, ae o le mea poto e fai. O lenei polokalame pailate o le a fesoasoani ia i tatou e aʻoaʻo ai pe faʻafefea ona saʻo le tele o pili aoga mo aiga e maualalo tupe maua.

I le gasologa o le pailate, o le a su'esu'e e le SFPUC ma le Poloketi o le Fa'amasinoga Tau Tupe fa'amaumauga o totogi o tagata fa'atau ma fa'atautaia su'esu'ega o tagata auai e fua ai le a'afiaga o polokalame. O lo'o fa'amoemoe le SFPUC e fa'apea o fa'ai'uga pailate o le a fa'aalia ai o fa'aitiitiga o pili, fa'atasi ma se fa'amalosiaga o aitalafu, o le a fa'amama sa'o ai le mamafa o tagata fa'atau o lo'o tauivi, a'o fesoasoani ia i latou e toe fo'i i le ala ma a latou pili aoga. 

O le fa'atupega mo le pailate o le a maua mai tupe fa'alealofa na saunia e le San Francisco Foundation. O se polokalame tumau e mana'omia ona lagolagoina mai polokalame fesoasoani a le feterale po'o le setete.

Talu mai le amataga o le faʻamaʻi, ua amata e le SFPUC se faasologa o polokalame fesoasoani pili e fesoasoani ai i ana tagata faʻatau. Ia Aperila, na faʻailoa mai e le lala sooupu o le a faʻalauteleina lona Polokalame Fesoasoani Fesoasoani mo Tagata Nofo Faʻafuaseʻi mo le taimi lona tolu.

O le fuafuaga, lea e ofoina atu ai le 35 pasene o pili o le suavai, 30 pasene mai pili o le Hetch Hetchy Power ma le 15 pasene o pili vai i tagata faatau agavaa, ua sauni nei e muta ia Mati 2022. E oo mai i le taimi nei, e silia ma le 6,500 tagata faatau ua faamanuiaina mai le polokalame, maua le averesi o le $52 mai le latou pili faalemasina.

Ia Iulai 2020, na faalauiloa ai e le SFPUC lana Polokalame Fesoasoani mo Pisinisi Laiti mo Faalavelave Tutupu Faafuasei lea e ofoina atu le 20 pasene fa'aitiitiga i pili o le paipa ma le vai mo pisinisi laiti ma le leai o ni tupe mama. Talu mai le amataga o lena polokalame, e sili atu i le 860 faalapotopotoga e le o ni polofiti ma pisinisi laiti ua faamanuiaina, maua le averesi o le $103 mai a latou pili faalemasina.

E ui o le SFPUC ua faʻalauteleina nei polokalame fesoasoani faʻafuaseʻi e avea o se fofo pupuu i faʻafitauli tau tupe e mafua mai i le faʻafitauli o le coronavirus, o loʻo galue le lala sooupu e faʻamautinoa le manuia o ana tagata faʻatau mai polokalame fesoasoani faʻafuaseʻi fou faʻatupeina e le setete ma le feterale tala ma fautua i le tulaga feterale mo fofo umi o le faatupeina o mataupu tau le gafatia o loo feagai ma ana tagata faatau. E le gata i lea, o lo'o vala'au le SFPUC mo le fa'ateleina o tupe fa'afaigaluega a le feterale i atina'e aoga ina ia mautinoa o lo'o tumau le taugofie o tau mo tagata totogi uma.

E mafai e tagata fa'atau ona a'oa'o atili e uiga i polokalame fesoasoani pili SFPUC i sfpuc.org/billrelief. O lo'o avanoa fo'i fuafuaga totogi a le SFPUC mo tagata fa'atau o lo'o mana'omia le fetu'una'i atili o le totogiina o latou pili e ala i le vala'au i le 'au'aunaga fa'atau ile 415-551-3000.

Ua mae'a ona ofoina atu e le SFPUC tau fa'aitiitiga i tagata fa'atau a latou tupe maua e agava'a ai i latou i lalo o ta'iala a le feterale e ala i ana Polokalama Fesoasoani mo Nuu ma Afioaga tumau (CAP) mo vai ma alavai ma Faʻamalosi Hetchy Mana. O loʻo galue le lala sooupu e faʻafouina nei polokalame tumau i masina a sau, o se vaega e faʻavae i luga o sailiiliga mai le polokalame pailate na faʻalauiloa ia Aukuso.

E uiga i le San Francisco Public Utilities Commission
O le San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) o se matagaluega a le Aai ma le Itumalo o San Francisco. E momoli atu vai inu i le 2.7 miliona tagata i le Eria o San Francisco Bay, aoina ma togafitia le suavai leaga mo le Aai ma le Itumalo o San Francisco, ma gaosia le eletise mama mo fale o le taulaga, tagata e nonofo ai, ma pisinisi. O la matou misiona o le tuʻuina atu lea ia matou tagata faʻatau le vai maualuga, lelei ma faʻalagolago i le suavai, eletise, ma le suavai i se auala e faʻatauaina ai mea e fiafia i ai le siʻosiʻomaga ma tagata lautele ma faʻatumauina punaoa ua tuʻuina mai i la matou tausiga. A'oa'o atili ile www.sfpuc.org.

 

E uiga i le Poloketi Tau Tupe 

O San Francisco o le uluai aai ma le itumalo i totonu o le atunuu na faalauiloaina se Poloketi o le Faamasinoga o Tupe e iloilo ma toe fuata'i ai pe faapefea ona aafia e totogifuapauina ma sala tupe i tagata o lo'o nonofo i lalo o tupe maua ma nuu lanu. O sala tupe, totogifuapauina, ma faʻasalaga tau tupe e mafai ona maileia tagata maualalo tupe maua i se paso o le mativa ma faʻasalaga ma taofia ai tagata mai le manuia. O le Poloketi o le Fa'amasinoga Tau Tupe e galulue fa'atasi ma fa'alapotopotoga a nu'u, matagaluega o taulaga ma itumalo ma fa'amasinoga e fa'agasolo suiga e sili atu ona aoga mo tagata ma le malo. Faatasi ai ma ana paʻaga, ua faʻaumatia pe fetuunai e le Financial Justice Project le tele o totogifuapauina ma sala tupe e aveese ai se avega tau tupe mai tagata o loʻo tauivi. O le Poloketi o le Faamasinoga o Tupe o loʻo faʻamautu i San Francisco Ofisa o le Teutupe ma le Ao lafoga.