Mataala mataala

Afai o lo'o e feagai ma se vai, eletise, po'o se paipa fa'alavelave fa'afuase'i po'o se fa'afitauli tautua vala'au le matou telefoni 24-itula i le 3-1-1 po'o le (415) 701-2311 mai fafo SF pe saini i le sf311.org. Aoao atili pe toe iloilo mataala auaunaga malosi.

Navigating Through Uncharted Waters Vaega 2: Fa'afefea Peter Ng toe foa'i atu i Lona Nuu

Peter Ng laulau i le Vaiaso Fleet (mua'i fa'ama'i)
  • Sabrina suzuki
Peter Ng ma le Supervisor Mark Middleton
Peter Ng ma le Supervisor Mark Middleton

I le Vaega Lua o Fa'asagaga i Vai e le'i va'aia, na matou maua ai Peter Ng, o se Tekinisia Suavai Lafoai o loʻo faʻaauau pea ona fesoasoani i le mauaina o faʻataʻitaʻiga o vai otaota mo suʻesuʻega COVID. I le amataga o le faʻamaʻi, na taʻitaʻia Ng e avea ma Tagata Faigaluega Faʻalavelave Faʻafuaseʻi mo le Aai ma le Itumalo o San Francisco, e fesoasoani i le momoliina o meaʻai i tagata vaivai, faʻapea foʻi ma le faaliliu i tagata matutua. E pei ona faamatalaina e Ng, o se mea lea sa masani ona ia faia.

Na fa'atonuina Ng e lagolago le tali atu a le COVID a San Francisco o se Tagata Faigaluega Fa'alavelave Fa'alavelave, o se vaega o le matafaioi o le avea ma tagata faigaluega mo le A'ai ma le Itumalo o San Francisco, na'o ni nai vaiaso talu ona fa'ailoa mai le tulaga o fa'alavelave fa'afuase'i ona o le fa'ama'i fa'afuase'i. Na fa'atūina e le A'ai le Nofoaga Autu mo Fa'alavelave Fa'afuase'i (EOC), e fa'aputuina a'oa'oga a le A'ai e tali atu ai ile COVID-19. Na tapaina Ng e fesoasoani i le kilivaina o meaai i nuu vaivai, e aofia ai tagata matutua, faapea foi ma le faaliliu i le gagana Cantonese.  

Peter Ng
O Peter Ng o lo'o aoina fa'ata'ita'iga o vai fa'ata'oto mo su'esu'ega COVID.

“O nisi taimi latou te le tautatala pe faitau le Igilisi; pau lava le mea na latou iloa e le tatau ona latou o i fafo ma e tatau ona nonofo i le fale ae o le a avatu e se tasi ni meaai mo i latou. Sa fefefe i latou," o le tala lea a Ng. "O aʻu o le ituaiga tagata e fiafia e fesoasoani i tagata ma fai le aapa atu i le nuu e aʻoaʻoina ai i latou."

E foliga mai o le SFPUC suavai otaota o le 10 tausaga e sau ma le tele o tausaga o le poto masani i fesoʻotaʻiga. Na maua lona faailoga tagata malaga i le tusitala mai le Kolisi o Chu Hai i Hong Kong. E toeitiiti atoa le 20 tausaga o lana galuega, mai le avea o se Tusitala Sinia mo Oriental Daily News, o se nusipepa faa-Saina i Hong Kong, e oo atu i le avea ma Lipoti Sili mo Chinese Times, o le nusipepa Saina aupito leva lea e faatautaia i San Francisco.

Na fa'afaigaluegaina Ng i le 2012 e avea ma Ofisa Fa'amatalaga Lautele mo le SFPUC's, Fats, Oils & Grease (FOG) Control Program, lea na fa'afaigaluegaina ai o ia e fesoasoani i le a'oa'oina o fale'aiga ma isi fa'alapotopotoga o lo'o tautuaina mea'ai i le auala e puipuia ai mea filogia - aemaise o ga'o ma mea'ai - mai le ulu atu i totonu o le alavai ma pupuni ai paipa ma mafua ai le faaleagaina o tau. E alu atu o ia ma tagata asiasi e fesoasoani i le aʻoaʻoina o le aufaioloa e uiga i le polokalame, e aofia ai le faia o le aapa atu i tagata Saina faleaiga o loʻo galue o se faaliliu.

“Na ‘ou a‘oa‘oina le faiga o le suavai leaga mai i lalo, ‘ou te le‘i iloa po o le ā le paipa paipa, o se pesini pu‘e, po‘o se pu, na ‘ou ta‘u atu i lo‘u supavaisa ou te fiafia e a‘oa‘o atili ma na‘o lo‘u fiafia i le to‘atele o tagata. aoaoina aʻu ma fesoasoani ia te aʻu e ausia laʻu sini,” o le tala lea a Ng.

Peter Ng laulau i Ala o Aso Sa (mua'i fa'ama'i)
O Peter Ng o lo'o galue i le laulau SFPUC i Aso Sa (a'o le'i fa'ama'i).

Fai mai Ng, e tele mea na ia a'oa'oina e ala i le mulimuli i le Field Monitoring Group, o lo'o faia fa'ata'ita'iga ma mata'itū. Na mulimuli ane avea o ia ma Tekinisia Vai otaota. Ma e ui o ona tiute i lea aso ma lea aso e foliga mai e le atagia ai le mea e masani ai le tagata Fesoʻotaʻi, na ia faʻamatalaina i le tele o itu, e saʻo.

"Ou te manaʻo e fesoasoani i le tele o tagata ou te mafaia, faʻaaoga oʻu tomai e fai ai. O le galue o se 'au e lagolago ai tagata uma ia naʻo le avea ma tagata lelei."

O se vaega o tagata faigaluega vai otaota, e aofia ai Ng, o loʻo faʻaauau pea ona ave faʻataʻitaʻiga o vai otaota mo suʻesuʻega COVID. Ose taumafaiga e ono fa'aauau pea e fa'avavau, se'ia uma le fa'ama'i. Ae mo Ng, na ia fai mai o le a ia faia pea le mea sili na te faia. 

“E taua tele le galulue faatasi. E mafai ona ou tautala Cantonese, e tautatala a'u tagata faigaluega i le Sipaniolo, Iapani…e tofu tagata uma ma se taleni. E taua tele le iloa e ta'ita'i o 'au le suti malosi a tagata uma e fa'atupuina ai le 'au e sili ona malosi."

Peter Ng
O Peter Ng o lo'o aoina fa'ata'ita'iga o vai fa'ata'oto mo su'esu'ega COVID.

Fa'asagaga i Vai e le'i va'aia

Le SFPUC's Wastewater Enterprise ua tele sao i le taimi o le faʻamaʻi mai le faʻalauteleina o suʻesuʻega COVID faʻapea foʻi ma le fesoasoani i le Aai lautele i taimi o faʻamaʻi. Mai le fa'ata'ita'iina o le suavai leaga i fale fa'alelei i le a'oa'oina e uiga i le fa'asalalauina o le fa'ama'i e o'o atu i le avea ma Tagata Faigaluega Fa'alavelave Fa'afuase'i e momoli atu mea'ai i ē e le'i tautuaina, nofo fa'afofoga a'o matou fa'asoa atu le "Navigating Through Uncharted Waters," o se faasologa e fa'atatau e fa'ailoa ai sao o le Tagata faigaluega ole suavai leaga a le SFPUC.

In Vaega Muamua o le faasologa, matou avatu ia te oe le tala i le auala na laa atu ai le SFPUCs Wastewater Enterprise e fesoasoani i suʻesuʻega COVID i le amataga o le faʻamaʻi. E le gata i lea sao, o le tele o tagata faigaluega suavai leaga na laa i luga i le tele o auala nai lo le tasi.

Fa'atalitali mo le Vaega Tolu o le Fa'asologa i le Fa'atauva'a i Vai e Le'i Va'aia ma a'oa'o pe fa'afefea ona sao atu Tim Paez o le Wastewater fa'aoso i tafaoga i le Saienisi Si'osi'omaga.

Sabrina suzuki